Hyppää sisältöön

Tiitisen listaa ei julkisteta

Suojelupoliisi ei aio julkaista niin kutsuttua Tiitisen listaa. Tiedon vahvistaa Suojelupoliisin päällikön sijainen, apulaispäällikkö Hannu Moilanen YLE Uutisille. Suomen presidentti Tarja Halonen ei puutu julkisesti Tiitisen listaan.

Supo perustelee listan salassapitoa sillä, ettei se halua vaarantaa yksityishenkilöiden oikeusturvaa. Päätöstä puoltaa myös se, että tiedot on saatu ulkomaiselta tiedustelupalvelulta.

- Listan tiedot ovat merkityksetöntä vihjetietoa eikä listaa julkisteta, jottei näitä henkilöitä aleta julkisesti hirttää, Moilanen toteaa ja lisää, että listasta on paisutettu aivan käsittämätön juttu.

Moilanen ei ota kantaa siihen, käsitteleekö johtoryhmä Tiitisen listan julkisuutta uudelleen uuden suojelupoliisin päällikön tultua valituksi.

- Varmaan uusi päällikkö haluaa keskustella asiasta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi puolestaan YLE Uutisille, että hänen ei pidä julkisesti ottaa kantaa niin kutsutun Tiitisen listan julkistamiseen. Halonen kommentoi asiasta käytävää keskustelua Yleisradion kirjeenvaihtajalle vierailullaan maailman talousfoorumissa Kiinassa.

Halosen mielestä presidentti Mauno Koiviston ja Suojelupoliisin entisen päällikön Seppo Tiitisen mielipide listan julkistamisesta pitää ottaa vakavasti. Halonen toivoo, että Suojelupoliisi, sisäministeriö ja hallitus selvittävät asian.

Asia tulee Halosen mukaan tasavallan presidentin käsiteltäväksi vain ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan hallitus ei voi puuttua poliisin yksittäiseen päätökseen.

Suojelupoliisia seuraavan eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi julkistaisi Tiitisen listan, koska esimerkiksi asianajajat julkistivat suurlähettiläs Alpo Rusin näkemyksen Itä-Saksan yhteyshenkilöistä.

- Näiden henkilöiden oikeussuojan kannalta olisi olennaista ja tärkeää, että lista julkistettaisiin, ettei vääriä huhuja tuon listan osalta liikkuisi, Sasi sanoo.

Sasi liittäisi listaan Supon lukuohjeen, miksei listalaisia epäillä Stasi-vakoojiksi. Sasi uskoo, että lista tulee julki ennemmin tai myöhemmin.

Tosin Suojelupoliisin salassa pidettävä aineisto voi pysyä lukkojen takana 60 vuotta, ellei sitä aiemmin anneta tutkijoiden käyttöön.

.
.