Hyppää sisältöön

Bin Laden muistuttaa USA:ta haavoittuvuudesta

Al-Qaida-terroristiverkoston johtajan Osama bin Ladenin mukaan Yhdysvallat on haavoittuvainen sotilaallisesta ja taloudellisesta mahdistaan huolimatta. Bin Laden esittää kantansa uudella, perjantaina julkitulleella videolla.

Bin Ladeniksi esittäytyvä mies sanoo videolla, että vaikka Yhdysvallat on maailman suurin talous- ja asemahti, jolla on suuresti vaikutusvaltaa maailmanpolitiikkaan, 19 nuorta miestä sai maan muuttamaan suuntaa.

Lausunto viittaa al-Qaidan terrori-iskuihin Yhdysvalloissa, joista tulee ensi tiistaina kuluneeksi kuusi vuotta. Ääri-islamilaisia nettisivustoja ja muita julkaisuja tarkkaileva yhdysvaltalainen SITE-järjestö arvioi aiemmin perjantaina, että verkkosivuille on odotettavissa vuosipäivänä puhe yhdysvaltalaisille.

Televisiokanava ABC puolestaan kertoo videosta saamansa tekstin perusteella, että bin Laden kehottaa yhdysvaltalaisia kääntymään islaminuskoon, jos he haluavat lopettaa Irakin sodan.

Uutiskanava CNN:n saamien alustavien tietojen mukaan video on melko hiljattain tehty eikä sillä ainakaan suoranaisesti kehoteta iskuihin.

Terrori-iskujen jälkeen piilossa pysytelleen bin Ladenin elossa olemisesta on arvuuteltu jo vuosia. Videolla hän esiintyi viimeksi vuonna 2004.

Al-Qaidan käyttämällä verkkosivulla bin Ladenin uudesta videosta on jo näytetty yksi still-kuva. Siinä terroristijohtajan näyttää ikääntyneemmältä kuin hänestä aiemmin nähdyissä valokuvissa.

CIA-johtaja varoittaa uusista iskuista

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja Michael Hayden varoitti perjantaina, että al-Qaida suunnittelee uusia iskuja Yhdysvaltoja vastaan.

Haydenin mukaan tiedustelutieto kertoo, että al-Qaidan keskeiset johtajat suunnittelisivat tuhoisia iskuja Yhdysvaltain maaperälle. Terrorijärjestön tavoitteena on aiheuttaa suurta tuhoa niin ihmisille kuin taloudellekin, Hayden arvioi.

.
.