Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutoksesta suuria terveysriskejä

Ilmastonmuutos tuo uudenlaisia terveysuhkia miljardeille ihmisille, kerrottiin Maailman terveysjärjestön WHO:n alueellisessa kokouksessa Etelä-Koreassa.

Maailmanlaajuisesti suurin terveysriski on ruoantuotannon vaikeutuminen, mikä monilla alueilla pahentaa aliravitsemusta, kertoi kokouksesa puhunut Aucklandin yliopiston professori Alistair Woodward. Hän on Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tänä vuonna ilmestyneen 4. osaraportin pääkirjoittaja.

Woodwardin mukaan ruokapulan ohella ilmastonmuutos muuttaa myös sateiden jakautumista maapallolla, jolloin kuivuudesta kärsivien alueiden osuus kasvaa jopa 10-kertaiseksi.

Ilmastonmuutos levittää myös uusia sairauksia. WHO arvioi, että 80 vuoden sisällä miljardi uutta ihmistä altistuu hyttysten levittämälle dengue-kuumeelle.

Kiinan Jiangsun maakunnassa on havaittu, että ilmastovyöhykkeen siirtymisen seurauksena myös etanoiden elinpiiri on muuttunut. Etanat levittävät Schistosoma-ihomatoja, jotka aiheuttavat bilhartsioosina tunnetun loistaudin. Noin 20 miljoonaa uutta ihmistä on nyt altistunut bilhartsioosille.

Kuumat kesät ovat jo nyt johtaneet vakaviin seurauksiin. Elokuun 2003 kuumuus Ranskassa aiheutti arvion mukaan 25 000 kuolemantapausta. Samoin Shanghain hellekesä 1998 nosti kaupungin kuolleisuusluvut kolminkertaisiksi.

WHO:n pääjohtaja Margaret Chan totesi, että vaikka kasvihuonekaasujen päästöt lopetettaisiin heti, ihmisen aikaansaamaa ilmastonmuutosta tapahtuisi silti koko tämän vuosisadan ajan. Tästä huolimatta tehtävän suuruus ei saa lamauttaa, meitä, Chan kannusti. Ilmastonmuutoksen estämisessä tärkeintä on muutos ihmisten ajatuksissa, Chan totesi.