Hyppää sisältöön

Autonvalmistajat kilpailevat ympäristöarvoilla

Ympäristöystävällisyys on noussut autonvalmistajien keskeiseksi kilpailutekijäksi. Asia kävi ilmeiseksi, kun Frankfurtin suuret automessut avattiin tiistaina lehdistölle. Yleisö pääsee tutustumaan uusiin autoihin 13.-23.9.

Autotehtaiden edustajat kertovat, että yritykset pyrkivät kaikin keinoin tuottamaan automalleja, jotka kuluttavat vähän polttoainetta ja tuottavat mahdollisimman vähän ilmastonmuutosta edistäviä päästöjä.

Autonvalmistajien keskeinen pulma on tyydyttää autoilijoiden halu liikkua mukavasti autolla, mutta samalla huomioida nousevan polttoaineen hinnan ja ympäristön kuormittumisen aiheuttama haaste.

- Yleinen viisaus on, että Yhdysvalloissa ollaan menossa hybridi-autojen suuntaan, ja nämä haastavat Euroopan dieselit, sanoo autojen ympäristöasiantuntija Ted Grozier.

Messujen alkajaisiksi yhdysvaltalaisen autojätti General Motorsin omistama Opel esitteli Flextremen, sähkö-diesel-hybridin, joka voi kulkea 55 kilometriä sähköakkunsa yhdellä latauksella ennen siirtymistä dieselvoimaan. Flextremen massavalmistuksesta ei kuitenkaan ole vielä päätöstä.

Fordin omistama Volvo esitteli jo aiemmin tänä vuonna hybridiversionsa, joka voi kulkea jopa 100 kilometriä yhdellä latauksella.

BMW, Porsche, Volkswagen ja DaimlerChrysler tuovat näyttelyyn niin hybridejä kuin vähän kuluttavia dieseleitäkin. BMW:llä, samoin kuin GM:llä on näytillä lisäksi vetyenergiaa käyttävä polttokennoauto.

Puhtaasti sähköakuilla käy mm. japanilainen Nissan Mixim, jossa ohjaajan paikka on auton keskellä ja ohjauslaitteet muistuttavat videopelin ohjaimia. Koekäytössä oleva Mixim on suunnattu nuorille, tietokoneajan ihmisille.

Ranskalainen Peugeot-Citroen esittelee oman versionsa biopolttoaineella kulkevasta autosta.

Lisäksi mukana on paljon perinteisiä automalleja, joiden polttoaineenkulutus on kiristetty entistä pienemmäksi. Esimerkkinä tästä on Volkswagenin BlueMotion, jonka hiilidioksidipäästöt ovat 119 grammaa kilometrillä.

Ted Grozier arvioi, että nyt kuluvan vuoden aikana vihreä autotekniikka lyö itsensä lopullisesti läpi ja kilpailu autojen ympäristöarvoista käynnistyy toden teolla.

.
.