Hyppää sisältöön

Kivistö erosi JSN:n johdosta A-studion ohjelman vuoksi

Ministeri Kalevi Kivistö on eronnut Julkisen sanan neuvoston, JSN:n, puheenjohtajan tehtävästä. Kivistö valittiin puheenjohtajaksi vuoden 2005 elokuussa, joten kolmivuotiskausi jäi vajaaksi. Ennen uuden puheenjohtajan valitsemista Julkisen sanan neuvosto toimii kahden varapuheenjohtajansa, Matti Röngän ja Jari Lindholmin, johdolla.

Kalevi Kivistö sanoo eronneensa sen jälkeen, kun hänen motivaationsa loppui Yleisradion A-studio-ohjelman häntä käsitelleen raportin takia.

A-studio kertoi toissa viikon keskiviikkona Kivistön yhteyksistä entiseen Itä-Saksaan. Ohjelmassa viitattiin Itä-Saksan kommunistisen puolueen, SED:n, asiakirjoihin.

Kivistö sanoo tiedotteessaan, että journalistinen itsesääntely perustuu tiedotusvälineiden vapaaehtoiseen sitoutumiseen ja lojaalisuuteen järjestelmää ja sen tuottamia päätöksiä kohtaan. Neuvoston on hänen mukaansa voitava tehdä päätöksensä vapaana painostuksesta ja ilman pelkoa henkilökohtaisista seurauksista.

- Mielestäni YLEn A-studion ohjelma 12. syyskuuta ja eräät sitä edeltäneet tapahtuneet osoittavat, että nuo perusperiaatteet ovat eräiltä osin murenemassa ja siksi en katso, että motivaatio riittäisi tehtävässä jatkamiseen, Kivistö sanoo.

- Se oli ohjelmana hyvin sekava ja siinä annettiin valheellinen kuva minun poliittisesta historiastani. Kaikkein merkillisintä oli viittaaminen vuoden 1968 Tshekkoslovakian miehitystapahtumiin, joista esitettiin sillä tavalla rakennettu kokonaiskuva, että olisin ollut miehityksen kannalla, vaikka julkisesti sitä monella tavalla protestoin.

Kivistö koki A-studion jutun kostoksi JSN:n aiemmin A-piste-ohjelmalle antamasta langettavasta päätöksestä. A-piste-ohjelma sai JSN:n langettavan päätöksen kesäkuussa 2006 pääjohtaja Erkki Liikasen tekemän kantelun johdosta.

Kivistö valittiin vuonna 1979 SKDL:n puheenjohtajaksi. Kivistön mukaan ohjelma antoi valheellisen kuvan hänen poliittisesta historiastaan.

A-studion Korvola kiistää Kivistön syytteet

Ylen A-studio kiistää Kalevi Kivistön puheet siitä, että A-studio olisi painostanut Kivistöä kostona langettavasta päätöksestä. A-studion vastaava tuottaja Ari Korvola hämmästelee väitteitä siitä, että JSN:n puheenjohtajaa edes pystyttäisiin painostamaan.

Korvola sanoo Yle Uutisille, että Kivistön eron takana on oltava muita syitä. Hän myös puolustaa A-studion ohjelmaa muun muassa sillä, että median on voitava ruotia menneisyyden tapahtumia, olipa tutkailtava millaisessa yhteiskunnallisessa asemassa tahansa.

.
.