Hyppää sisältöön

Kunnat saattavat hyötyä palkankorotuksista odotettua enemmän

Kunta-alan palkankorotusten uskotaan sekä rasittavan että hyödyttävän kuntia. Odotettua suuremmat korotukset nostavat kunnallisveroa monissa kunnissa, ja samalla kasvattavat valtion ja kuntien verotuloja.

Kunta-alan palkankorotukset huolestuttavat päättäjiä. Keskustan kuntaministerin Mari Kiviniemen mukaan kunta-alan palkankorotukset runtelevat kuntien taloutta.

Samaa mieltä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. ETLA:n ennustepäällikkö Pasi Sorjonen epäilee, että edessä voivat olla kunnallisverojen korotustalkoot.

Hänen mukaansa kuntasektorin odotettua korkeammat palkankorotukset voivat johtaa siihen, että yhä useammat kunnat joutuvat jonkinasteisiin rahoitusvaikeuksiin ja sitä kautta kuntien verotus todennäköisesti kiristyy.

Inflaatiopiikin tutkijat uskovat jäävän väliaikaiseksi. Ensi vuonna hätyytellään kolmea prosenttia, mutta jo seuraavana vuonna palataan lähelle kahta prosenttia.

Kunta-alan korotukset eivät kuitenkaan ainoastaan kurjista kuntien taloutta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander muistuttaa, että vaikka suuret palkankorotukset lisäävät menoja, kasvattavat ne samalla valtion ja kunnan verotuottoja. Kianderin mukaan verotulojen kasvu saattaa olla huomattavasti ennustettua suurempi. YLE Uutiset