Hyppää sisältöön

Postin kerrostalojakeluun pohditaan muutoksia

Posti selvittää kerrostalojen postinjakelun siirtämistä postiluukuista alakerroksiin sijoitettaviin postilokeroihin.

Itellaksi nimensä vaihtanut Posti on selvittänyt kerrostaloasukkaiden suhtautumista jakelutavan muutokseen mielipidekyselyllä.

Ajatus on lähtöisin ulkomailta, kertoo Itellan viestinvälityksen kuluttajapalveluiden johtaja Petri Aaltonen. Hän sanoo, että Ruotsissa uudesta jakelutavasta on saatu erittäin hyviä kokemuksia. Ruotsi päätti viime kesänä siirtyä kerrostaloissa lokerikkojakeluun vuoteen 2011 mennessä.

Aaltonen kuitenkin toteaa, ettei asiassa ole vielä tehty mitään päätöksiä tai toimintasuunnitelmia.

Itella ei voikaan päättää jakelumuutoksesta itse: jakelua säätelee postipalvelulaki, joka velvoittaa postinjakajan jakamaan postin kerrostaloasukkaan ovelle asti. Viestintäviraston käsityksen mukaan lokerikkojakeluun siirtyminen vaatisikin olemassa olevan lain muutosta.

Itellan viestinvälityksen kuluttajapalveluiden johtaja Petri Aaltonen sanoo, että lokerikkojakeluun siirtymisestä olisi kyse muustakin kuin rahasta. Hänen mukaansa uudistus tehostaisi postinjakelua, mahdollistaisi etäkaupan palvelut ja vaikuttaisi suuresti postinjakajien jaksamiseen.

Eduskunta joutunee ottamaan postipalvelulain käsittelyyn lähivuosina, kun EU:n postipalveludirektiivi tulee voimaan. Lain uudistus on merkitty myös hallitusohjelmaan. Tässä yhteydessä saattaisivat muuttua myös jakelusäännöt.

YLE Uutiset