Hyppää sisältöön

Katainen kauhistui Tehyn vaatimuksista

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä Tehyn tänään julkistamat palkkatavoitteet ovat ennätysmäisen korkeat ja vaikuttavat selvästi ylimitoitetuilta.

Hänen mielestään Tehyllä on luonnollisesti oikeus ajaa jäsenistönsä etua, mutta Kataisen oli vaikea nähdä, miten työnantaja voisi mitenkään tehdä sopimuksen Tehyn nyt esittämältä pohjalta. Kataisen arvio oli, että Tehyn vaatimus merkitsee 24 - 26 prosentin palkankorotusta, kun työnantajan tarjous, sekin poikkeuksellisen korkea, oli 13 prosenttia. Kataiselta kysyttiin myös, voiko hallitus jollain tavalla tulla väliin ja ehkäistä uhkaamassa olevan lakon, mihin Katainen vastasi: - Me emme voi tehdä enää yhtään mitään yli sen, mitä jo on tehty. Olemme tämän tiedon kertoneet Tehyn johdolle, ja se on viestittänyt takaisin, että ovat asian ymmärtäneet. - Kyllä tamä sanattomaksi vetää, huokasi Katainen, ja toivoi, että voisi vielä jonkin aikaa sulatella asiaa, ennenkuin ottaa tarkemmin kantaa. Vanhanen varovainen sanavalinnoissaan

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi Tehyn palkankorotusvaatimuksia YLE Uutisille varovaisin sanankääntein.

Pääministeri tyytyi toteamaan, että korotusvaatimus on yli yleisen linjan. Vanhasen mukaan valtio ei aio korottaa osuuttaan kuntien palkkaratkaisuun.

Vanhanen toivoo, että järjestöt neuvotellen pystyisivät välttämään työtaistelun. Hallitus tarjoaa valtakunnansovittelijan kiistan osapuolien käyttöön.

Jos työtaistelu alkaa, Vanhanen toivoo, että se toteutetaan niin, ettei potilaiden turvallisuus vaarannu.