Hyppää sisältöön

David Lynch tarjoaa Lähi-idän rauhan aikaansaamiseksi meditaatiota

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja vieraili Israelissa markkinoimassa transsendentaaliseen meditaatioon perustuvaa opetusohjelmaa israelilaisiin kouluihin. David Lynch korostaa, että muutos lähtee sisältäpäin.

- Elokuvilla on valtaa, kaikkihan tietävät sen. Mutta elokuva voi muuttaa ihmisiä vain päiväksi. Viikon kuluttua ihmiset palaavat takaisin samoihin tapoihinsa. Todellinen muutos lähtee sisältä, elokuvaohjaaja David Lynch vakuuttaa.

Lynch vieraili Israelissa markkinoimassa nimeään kantavan säätiön opetusohjelmaa israelilaisiin kouluihin. Tuon ohjelman - ja muutenkin sisäisen muutoksen avain - on Lynchin mukaan transsendentaalinen meditaatio, jota hän on harjoittanut jo 33 vuotta.

Hänen mielestään meditaatio-ohjelma voi tuoda Israeliin, yhteen maailman sitkeimmistä kriisipesäkkeistä, todellisen rauhan.

- Sanotaan, että todellinen rauha ei ole vain sodan poissaoloa, vaan kaiken kielteisen ja kaiken kärsimisen poissaoloa. Todellinen rauha tulee elämän syvimmän tason elävöittämisestä, Lynch kiteyttää.

Lynch ei halua sisällyttää viestejä elokuviinsa David Lynch tunnetaan parhaiten Twin Peaks tv-sarjasta, jossa etsittiin Laura Palmerin murhaajaa. Hänen elokuvansa Blue Velvet, Villi Sydän, Mulholland Drive ja Inland Empire heijastavat Lynchin melko surrealistista maailmankuvaa . Jos hänen tämän päivän henkilökohtainen viestinsä onkin meditaation vastaanottaminen, hänen ei halua välttämättä lähettää suuria viestejä elokuvissaan. - Olen tietyllä tapaa viestielokuvia vastaan. Kuten jotkut sanovat, jos haluat lähettää viestin, lähetä se Western Union -kuriiriyhtiön kautta, Lynch näpäyttää. Toisaalta hänen vierailunsa on myös viesti. Suuri joukko palestiinalaisia ja kansainvälisiä taitelijoita vaatii kulttuuriboikottia Israelia vastaan - vastalauseena Israelin toimille palestiinalaisalueilla ja keinona muuttaa asioita. Epäpoliittisena tunnetun Lynchin lähestymistapa vaikuttaa päinvastaiselta, mutta mitä mieltä hän on boikotista? - Boikotit ovat pintaa. Marssiminen, laulaminen rauhan puolesta, rauhasta puhuminen - sitä on tehty jo 5 000 vuotta, mutta se ei ole tuonut pysyvää rauhaa. Jotkut ihmiset loukkaantuvat boikoteista syvästi, ja he haluavat puolestaan alkaa boikotoida. Se on noidankehä toisensa jälkeen, Lynch vastaa. Idea on käsikirjoituksen ydin David Lynch puhui toimittajille ja israelilaisille elokuvaopiskelijoille jerusalemilaisen Sam Spiegel -elokuvakoulun tiloissa. Vaikka aluksi vaikutti siltä, että väki oli kutsuttu TM-rekrytointiin, kuuluisa ohjaaja kuvaili myös tapaansa työskennellä. - Kaikki alkaa ideasta ja se pitää kirjoittaa ylös. Jos unohdat hyvän idean, puff - haluat tappaa itsesi! Lynch elehtii. - Ensimmäinen idea saattaa olla vain pieni katkelma, johon käsikirjoittaja rakastuu. Idea toimii ikään kuin syöttinä ja houkuttelee paikalle muita ideoita. Pikkuhiljaa tarina alkaa paljastua, ja lopulta käsikirjoitus on kasassa. Käsikirjoittajanakin tunnettu David Lynch neuvoo pysymään uskollisena alkuperäiselle idealle. Mutta entä jos hänen pitäisi valita meditoinnin ja elokuvien tekemisen välillä? - Totta puhuen valitsisin meditoinnin, Lynch vastaa epäröimättä. Sanna Negus, YLE Uutiset

.
.