Hyppää sisältöön

USA:n osavaltiot kiistelevät ehtyvistä vesivaroista

Yhdysvaltain kaakkoisosaa koetteleva ennätysmäinen kuivuus on nostanut kolme osavaltiota ankaraan kiistaan seudun viimeisten vesivarojen hyödyntämisestä.

Riidan keskiössä on Georgiassa sijaitseva Lake Lanierin tekojärvi, josta kolmen miljoonan asukkaan Atlanta saa juomavetensä. Järven vedenpinta on pitkään jatkuneen kuivuuden seurauksena laskenut rajusti. Nyt osavaltion johto haluaa rajoittaa veden virtausta, jotta atlantalaisten juomaveden saanti turvattaisiin.

Tämä on raivostuttanut naapuriosavaltion Alabaman, jonka rajaa pitkin laskujoki Chattahoochee virtaa. Monet alabamalaiset ottavat joesta vetensä, ja jokivesi on edellytys myös monien teollisuuslaitoksen ja yhden ydinvoimalan toiminnalle.

Chattahoochee laskee Floridan halki kulkevaan Apalachicolajokeen, joka laskee Meksikonlahteen. Floridan viranomaiset uskovat, että jos Chattahoocheen virtaus voimakkaasti supistuu, joen suistossa oleva arvokas luontoalue tuhoutuu. Myös suiston kalastus- ja simpunkanpyyntielinkeino ovat uhattuina.

Jokisuisto on lailla suojeltua aluetta monien uhanalaisten eliölajiensa takia. Georgian osavaltion republikaanikuvernööri Sonny Perdue on pyytänyt presidentti George Bushia tekemään väliaikaisen poikkeuksen harvinaisia eläimiä koskevaan suojelulakiin, jotta Atlantan vesihuolto turvattaisiin.

Jos Lake Lanierin virtausta rajoitetaan, sen tekisivät armeijan pioneerijoukot.

Seudun pioneerien komentaja, prikaatikenraali Joseph Schroedel muistuttaa, että osavaltioiden väkiluvun nopea kasvu aiheuttaa yhä suuremman paineen luonnonvaroille. Hänen mukaansa ihmisten olisi syytä muuttaa tapaa, jolla luonnonvaroja kulutetaan.

.
.