Äänikynnyksen varmoja ylittäjiä vain kaksi

Huomio vaaleissa kiinnittyy nyt paljolti siihen, kuinka vahvan enemmistön Yhtenäinen Venäjä saa uuteen duumaan, sillä se vaikuttaa presidentin paikalta väistyvän Vladimir Putinin tulevaisuudensuunnitelmiin. Putin on sanonut voivansa mahdollisesti ryhtyä pääministeriksi presidenttikautensa päätyttyä.

Jos Yhtenäinen Venäjä saa parlamenttiin yli kahden kolmasosan enemmistön, puolue kykenee omin voimin muuttamaan perustuslakia. Se saattaisi tarjota Putinille tarpeeksi vahvan selkänojan pääministerin tehtäviin.

Venäjän poliittinen järjestelmä on presidenttivaltainen eikä pääministeri ole ollut erityisen vahva toimija Putinin aikana. Siksi onkin epäilty, aikooko Putin tosissaan pääministeriksi, vaikka uudeksi presidentiksi todennäköisesti nousee joku hänen läheisistä liittolaisistaan.

Vaaleihin osallistuu 11 puoluetta. Niistä parhaimmat mahdollisuudet seitsemän prosentin vaalikynnyksen ylittämiseen on Kremlin apupuolueella Yhtenäisellä Venäjällä ja kommunisteilla. Lisäksi mahdollisuuksia katsotaan olevan Oikeudenmukaisella Venäjällä ja Vladimir Zhirinovskin johtamalla äärikansallisella LDPR:llä. Nykyisessä tilanteessa oppositiohenkisillä liberaalipuolueilla Jablokolla ja SPS:llä tuskin on toiveita paluusta parlamenttipuolueiksi.

Levada-keskuksen lokakuussa tekemän mielipidemittauksen mukaan Yhtenäinen Venäjä saisi jopa 68 prosenttia äänistä, kommunistit 15, LDPR kuusi prosenttia ja Oikeudenmukainen Venäjä viisi prosenttia. Siten parlamenttiin pääsisivät vain Yhtenäinen Venäjä ja kommunistit.

Ehdolla ovat:

Yhtenäinen Venäjä

Kommunistinen puolue

Oikeudenmukainen Venäjä

Liberaalidemokraattinen puolue

Oikeistovoimien liitto

Jabloko

Muut ehdokaspuolueet <<< Vaalisivuston alkuun