Tehy-kiista ratkeaa tänään

Tehyn ja kuntatyönantajan palkkakiistassa on jätetty sovintoesitys. Työkiistan osapuolet vastaavat eilen jätettyyn sovintoesitykseen illalla. Nelivuotisen sopimusesityksen sisältö julkistetaan iltakuudelta. Ratkaisu olisi kunnille kallis, eikä hallitus lupaa suoraa lisätukea. Tukea voitaisiin kanavoida esimerkiksi valtionosuuksien kautta.

Hallitus ei voi tukea saavutettua neuvotteluratkaisua suoraan, mutta tuleva valtionosuusjärjestelmän uudistus saattaa tuoda kunnille lisää tukea palkkoihin.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok.) korostaa kuitenkin, että lisärahaa ei mistään tule, joten panostus yhteen kohteeseen tietää säästöpakkoa toiseen.

Sopimus on nelivuotinen, mutta sen sisältöä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin osapuolet ovat ottaneet siihen kantaa. Tehyn hallitus kokoontuu maanantaina kello 8 käsittelemään esitystä ja valtuusto kello 10. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen hallinto kokoontuu kello 15.

Vastaukset esitykseen pitää antaa maanantaina klo 18:aan mennessä. Hoitajien joukkoirtisanoutumiset alkavat maanantain ja tiistain välisenä yönä, jos työntekijäpuoli ei hyväksy sovintoesitystä.

YLEn työmarkkinatoimittaja Kari Klemm arvelee esityksen sisältävän jonkinlaisia ohjelmia, jotka työelämässä saattavat lopulta realisoitua rahaksikin. Klemm uskoo, että esitys hyväksytään, koska sen ovat allekirjoittaneet sekä kuntatyönantajan että Tehyn johto.

Pääministeri Matti Vanhanen kiitteli eilen sovintoa ja toivoi, että ratkaisu hyväksytään maanantaina lopullisesti.

HUS palaa normaaliin päiväjärjestykseen muutamassa päivässä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS palaa normaaliin päiväjärjestykseen muutamassa päivässä, jos Tehy-kiistassa syntyy sopu maanantaina, sanoo HUS:in viestintäpäällikkö Riitta Lehtonen. Asiaa helpottaa se, että hoitajat olisivat irtisanoutuneet vasta tiistain ja maanantain välisenä yönä. Asiaan liittyvä rahaliikennekin olisi vasta edessäpäin. HUS oli mm. valmistautunut maksamaan lomarahat niin, että ne olisivat irtisanoutuneiden tileillä 20. päivä. Kiistasta aiheutuneiden kustannusten loppusumma ei Lehtosen mukaan ole vielä tiedossa. Hän muistuttaa, että siihen pitää lisätä ne toimenpiteet, joita uhkaavan lakon alla lykättiin. Potilasturvallisuuslaki velvoittaisi osan hoitajista töihin Potilasturvallisuuslaki eli ns. Tehy-laki velvoittaisi osan hoitajista töihin, vaikka hoitajien irtisanoutumisaikeet toteutuisivat. Laki astui voimaan lauantaina. Eduskunta hyväksyi ja presidentti vahvisti kiistellyn lain perjantaina. Kaikkiaan 12 800 hoitajaa on uhannut irtisanoutua työstään; potilasturvalain nojalla töihin ollaan kutsumassa heistä noin 2 400. Lääninhallitukset jatkavat kuulemiskirjeiden ja työmääräysten toimittamista hoitajille. Työmääräyksiä toimitetaan siihen saakka, kunnes lopullinen päätös työtaistelun peruuntumisesta on tehty. Tämän hetken arvion mukaan potilasturvatyömääräys ehditään antaa noin 75 prosentille potilasturvatyöhön kutsuttavista henkilöistä ennen mahdollisen työtaistelun alkua. Mikäli sopijaosapuolet hyväksyvät sovintoesityksen, potilasturvatyöhön määräämiset keskeytetään, eikä potilasturvallisuuslakia enää sovelleta. YLE Uutiset