Tehy haalii jäseniä muiden kustannuksella

Palkankorotukset vain jäsenilleen neuvotellut Tehy vahvistaa asemaansa muiden hoitoalan ammattijärjestöjen kustannuksella. Yksin tiistain aikana Tehy kertoo saaneensa yli 500 uutta jäsentä, joista suurin osa vaihtaa ammattijärjestöstä toiseen.

Neuvottelujen aikana eronneita entisiä jäseniään Tehy näpäyttää hyväksymällä heidät takaisin vain karenssiajan jälkeen.

- Puolesta vuodesta vuoteen ennenkuin voi päästä takaisin. Katsotaan että pitää olla yhdessä rintamassa vaikeinakin aikoina, Jos ei ole, on ihan oikein odottaa tuloksiakin vähän aikaa, kertoo Tehyn järjestöyksikön johtaja Kirsti Viljakainen.

Viljakainen ei myönnä, että tavoitteena olisi nielaista Super, mutta ei panisi pahakseen, jos lopputuloksena olisi yksi vahva hoitoalan ammattijärjestö.

- Voimaahan se lisäisi, ja parantaisi mahdollisuuksia edunvalvontaan, Viljakainen arvioi.

Uusia jäseniä Superista Tehy kertoo, että uusien jäsenten enemmistö tulee Superista, mutta myös Julkisten ja Hyvinvointialojen liitosta sekä Terveydenhoitajaliitosta. Myös työmarkkinatutkija, Handelshögskolanin professori Gui Ahonen arvioi, että Tehy pyrkii vahvistamaan asemaansa ennen kaikkea Lähi- ja perushoitajaliitto Superin kustannuksella. - Tehy on saanut aikaan sopimuksen, joka horjuttaa voimasuhteita sen omaksi eduksi, kertoo Gui Ahonen. Tästä muut kunta-alan ammattijärjestöt ja työnantaja ovat eri mieltä. Niiden mielestä ero Tehyn ja muiden hyväksymien sopimusten välillä ei ole merkittävä. Lähi- ja perushoitajaliitto Super taas vakuuttaa nauttivansa jäsenistönsä luottamusta. Puheenjohtaja Juhani Palomäen mukaan Superista lähti neuvottelujen aikana kolmisen sataa jäsentä ja tilalle tuli pari tuhatta, eivätkä Tehyn neuvottelemat korotukset muuta tilannetta. - Meillä jäsenkehitys on ollut valtavan hyvä. Perus- ja lähihoitajien osalta meidän sopimus on identtinen Tehyn sopimuksen kanssa. Meillä on myös se etu, että neuvottelemme jo kahden vuoden päästä, kun Tehyn sopimus on neljävuotinen, Juhani Palomäki selvittää. Jos työntekijä kuitenkin vaihtaa Tehyyn, jää häneltä ensimmäinen, helmikuussa annettava korotus saamatta, koska hän on jo saanut lokakuussa yleiskorotuksen - seuraavat korotukset myös uusi tehyläinen saa. YLE Uutiset