1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Matkustajakone syöksyi maahan Turkissa

Turkissa kadonneeksi ilmoitettu matkustajalentokone on syöksynyt maahan. Lentoyhtiön edustajan mukaan kaikki lentokoneessa olleet 56 ihmistä ovat kuolleet.

AtlasJet-yhtiön matkustajakone katosi Turkin lounaisosassa juuri ennen laskeutumistaan Ispartan kaupunkiin. Koneen hylky on löytynyt vuoristoisella seudulla sijaitsevan kaupungin läheltä.

165-paikkainen MD-83-tyyppinen lentokone löydettiin noin viisi tuntia sen jälkeen, kun se hävisi tutkasta. Pelastustyöntekijöiden mukaan onnettomuuspaikalta ei ole löytynyt ketään hengissä.

Onnettomuuden syy ei ole vielä tiedossa. Koneen lennontallennin eli ns. musta laatikko ja ohjaamoäänen nauhoitin ovat kuitenkin löytyneet.

Lentoyhtiön edustajan mukaan sääolosuhteet eivät aiheuttaneet onnettomuutta. Isparta sijaitsee vuoristoisella seudulla, missä lumisade ja sumu haittaavat lentoliikennettä tähän aikaan vuodesta. Lentäjä ei myöskään ilmoittanut mistään ongelmista.

Istanbulista lähtenyt kone katosi tutkasta vain hetkeä ennen kuin sen oli määrä laskeutua Ispartaan. Lentoviranomaiset menettivät yhteyden koneeseen puoli kahdelta Suomen aikaa. Lentäjä oli juuri ilmoittanut koneen aloittavan laskeutumisen.

Joidenkin tietojen mukaan lentokoneen putoamispaikka , joka oli noin 12 kilometriä lentokentältä, ei kuulunut koneen lentoreitille. Koneen arvellaankin poikenneen kurssiltaan.

Turkissa tuhoisia onnettomuuksia aiemminkin

Yksityinen AtlasJet-yhtiö perustettiin vuonna 2001. Se tekee matkoja Turkin sisällä ja eri Euroopan kohteisiin. Lentoyhtiön koneet eivät ole aiemmin olleet mukana vakavissa onnettomuuksissa.

Turkissa on viime vuosina tapahtunut muitakin tuhoisia lento-onnettomuuksia. Vuonna 2003 Turkis Airlinesin lentokone syöksyi maahan yrittäessään laskeutua sumuiselle kentälle. Onnettomuudessa kuoli 75 ihmistä.

Samana vuonna 62 espanjalaista sotilasta ja 13 matkustamon jäsentä kuoli, kun ukrainalaiskone törmäsi sumussa vuoreen Pohjois-Turkissa.

Vuonna 1994 Turkish Airlinesin koneen laskeutuminen epäonnistui kovassa lumimyrskyssä, ja 54 ihmistä kuoli.