Uppsala kielsi suomen kielen käytön

Uppsalan kaupunki on kieltänyt työntekijöiltään suomen kielen puhumisen työpaikalla. Ruotsinsuomalaiset ovat tyrmistyneitä päätöksestä ja haluavat jutusta ennakkotapauksen. Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta vaatii Euroopan neuvostoa selvittämään, voiko työnantaja pakottaa kaikki työntekijät puhumaan pelkästään ruotsia.

Uppsalan tapahtumia tutkii myös Ruotsin syrjintäasiamies.

Kielijupakka alkoi Uppsalan sosiaalitoimistossa, jossa toiminnansuunnittelija Tiina Kiveliö puhui suomea toisen työtoverinsa kanssa. Esimies kuitenkin kielsi alaisiaan käyttämästä suomen kieltä.

Kiveliö ei halunnut suostua kieltoon ja vaati selvitystä Uppsalan kaupungilta. Kaupunki vastasi kanteluun ja laati yhdessä ammattiliitto SKTF:n paikallisosaston kanssa suosituskirjeen, jonka mukaan kaikilla kaupungin työpaikoilla on pakko käyttää ruotsin kieltä.

Toiminnanjohtaja Lennart Andersson Uppsalan kaupungista kiistää, etteikö käytävillä ja kahviloissa saisi puhua suomeksi. Hänen mukaansa tarkoitus on vain löytää yhtenäinen kieli virantoimitukseen. Joidenkin tietojen mukaan kielto koskisi myös kahvitaukoja.

Suomi on edelleen karsastettu kieli Ruotsissa SKTF:stä kerrotaan, ettei liiton paikallinen edustaja ottanut yhteyttä asiassa keskusliittoon. Liitolla ei ole yleisiä neuvoja tällaisiin tapauksiin, mutta asiaan aiotaan tarttua, kertoo ruotsinsuomalaisten Sisuradio. Ruotsinsuomalaiset haluavat Uppsalan-jutusta joka tapauksessa ennakkotapauksen. Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan sihteeri Esko Melakari on kannellut asiasta Euroopan neuvostoon. Ruotsinsuomalaisen valtuuskunnan mukaan kyse ei ole edes yksittäistapauksesta. Suomen kieltä karsastetaan Ruotsissa edelleen, mutta monet kaltoin kohdellut ruotsinsuomalaiset eivät uskalla kannella asiasta. Epäselvää on, ottaako Euroopan neuvosto asiaa käsittelyynsä, sillä Ruotsissa ei valitustietä ole käyty loppuun. YLE Uutiset