Hyppää sisältöön

Ministerit neuvottelevat Balilla

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on avannut ministeritason neuvottelut Balin ilmastokokouksessa Indonesiassa. Ban kehotti paikalle saapuneita yli 120 maan ympäristöministereitä pikaisiin toimiin ilmastonmuutosta vastaan.

Banin mukaan Balin kokouksen täytyy sopia sellaisista neuvotteluista, jotka johtavat laajaan sopimukseen ilmastonmuutoksen vastaisista toimista vuoteen 2009 mennessä.

- Nyt on aika toimia, Ban sanoi ministereille.

- Tämä on sukupolvemme moraalinen haaste. Meitä katsoo koko maailma. Mutta vielä tärkeämpää on, että meistä ovat riippuvaisia myös tulevat sukupolvet. Emme voi ryöstää tulevaisuutta lapsiltamme, YK:n pääsihteeri sanoi.

Balin kokouksen tavoitteena on aloittaa viralliset neuvottelut siitä, miten päästövähennyksiä jatketaan Kioton sopimuksen päätyttyä vuoden 2012 jälkeen.

- Teidän täytyy saada aikaan toimintasuunnitelma, tiekartta turvallisempaan ilmastotulevaisuuteen, ja sen lisäksi aikataulu, joka tuottaa sopimuksen vuoteen 2009 mennessä, Ban vaati.

Kiistaa päästövähennysprosenteista Balin ilmastoneuvottelujen suurin kiista koskee päästövähennysprosentteja. Yhdysvallat ja myös esimerkiksi Japani vastustavat teollisuusmaita koskevan 25 - 40 prosentin päästövähennystavoitteen kirjaamista sopimukseen.

Sen sijaan Euroopan unionin ja joidenkin kehitysmaiden mielestä teollisuusmaita sitovista prosenttiluvuista olisi sovittava jo Balin neuvotteluissa. Tavoite vähentäisi päästöjä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Pääsihteeri Ban Ki-moonin mielestä Balin sopimuksen tulee koskea eniten saastuttavien maita kuten Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Intiaa. Hänen mielestään rikkaiden maiden pitää näyttää esimerkkiä ja auttaa köyhempiä maita vähentämään omia päästöjään.

Ministeritason neuvottelut kestävät kolme päivää. Tähän saakka Balin neuvotteluja on käyty virkamiesten voimin.

Suomen valtuuskuntaa neuvotteluissa johtaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).