Hyppää sisältöön

Kiina kielsi Hollywood-elokuvat

Kotimaisen elokuvan menestyksestä huolestunut Kiina on kieltänyt amerikkalaiselokuvien näyttämisen Kiinassa. Hollywoodin menestysfilmejä ei saa esittää ainakaan tammi-helmikuun aikana.

Sensuuriviranomaisten ennakoidaan jatkavan kieltoa toukokuulle asti. Viranomaispäätös tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat vei Maailman kauppajärjestön WTO:n ratkaistavaksi kanteen Kiinan piraattituotteista.

Kiina ei tiedottanut virallisesti Hollywood-elokuville asettamastaan kiellosta, mutta Yhdysvaltain kauppaministeri Carlos Gutierrez kertoi siitä keskiviikkona käydessään kauppaneuvotteluja Pekingissä.

Yhdysvaltain elokuva-ala kuvailee Kiinan päätöstä merkittäväksi askeleeksi taaksepäin Kiinan pyrkimyksille rakentaa vahvoja ja ennen kaikkea laillisia elokuvien esittämis- ja jakelumarkkinoita. Yleensäkin Kiina sallii vuosittain vain noin 20 amerikkalaiselokuvan levityksen. Kiinan suosituin elokuva kautta aikojen on amerikkalainen Titanic ja tämän vuoden ykköshitti Steven Spielbergin toimintaseikkailu Transformers.

Kiinan sensuuriviraston levityskieltoon nyt joutuneet uutuusfilmit ovat kuitenkin jo saatavilla laittomina DVD-versioina Kiinan mustan pörssin markkinoilla.

Kiina salli ulkomaisten elokuvien esittämisen ylipäätään vasta viime vuosikymmenellä.