Ollila mukana EU-viisaiden johdossa

EU:n tulevaisuusryhmän puheenjohtajaksi on valittu Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzalez. Varapuheenjohtajiksi valittiin Latvian entinen presidentti Vaira Vike-Freiberga sekä Shellin ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Ollila saa liike-elämän vastuiden lisäksi nyt uudenlaista työsarkaa. YLE Uutisten haastatteleman Ollilan mukaan uusi tehtävä viisaiden ryhmän varapuheenjohtajana ei olennaisesti lisää hänen työtaakkaansa. Kyse on vain asiaan paneutumisesta.

- Olen toiminut kahdella menestyvällä teollisuuden alueella kahden yhtiön kautta, nimenomaan globaalisti toimivilla teollisuuden aloilla. Tätä kautta uskon, että minulla on mahdollisuus auttaa ymmärtämään EU:n roolia maailmantaloudessa.Ollila on varovainen ensiarvioissaan. Valmista listaa EU:n tulevaisuuden kehityssuunnasta ei tässä vaiheessa voida hänen mukaansa laatia. Hän korostaa ryhmän merkitystä EU:n haasteiden tunnistajana. Ollila toppuuttelee myös keskustelua siitä, onko EU kehittymässä liittovaltioksi tuoreen uudistussopimuksen myötä. - Ryhmä ei ota kantaa toimivaltakysymyksiin ja rakenteisiin. Ja hyvä niin. Ei voi olla niin, että juuri kun on hyväksytty uudistussopimus, niin olisi joku uusi työryhmä, joka välittömästi ryhtyisi miettimään seuraavaa uudistusta. Nyt tarvitaan tiettyä stabiliteettia. Tämä on otettu huomioon, kun tätä toimeksiantoa on laadittu, Ollila sanoo. Viisaiden ryhmän johtajasta kiivasta spekulointia Ennakkoarvioissa Jorma Ollilaa väläyteltiin myös viisaiden ryhmän johtajaksi. YLE Uutisten tietojen mukaan Suomen hallitus oli ehdottanut Ollilaa vain ryhmän jäseneksi. Pohjoismaat ja Baltian maat tukivat EU:n viisaiden ryhmän johtajaksi Latvian entistä presidenttiä Vaira Vike-Freibergaa. Lopullisesti ryhmän muut jäsenet vahvistetaan vuoden 2008 loppuun mennessä eli Ranskan puheenjohtajakaudella. Viisaiden ryhmän on määrä tarkastella, kuinka EU:n ja sitä laajemman alueen vakautta ja vaurautta voi parhaiten palvella pitkällä aikavälillä. Ryhmän tehtävänä on pohtia EU:n menestymisen edellytyksiä ja asemaa vuosina 2020 - 30 talouden, sosiaalisen vastuun, oikeusturvan, energian ja ilmastonmuutoksen osalta. Työn on määrä valmistua viimeistään kesäkuussa 2010.