Hyppää sisältöön

Mikko Franck valittiin Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi

Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi on valittu kapellimestari Mikko Franck. Hän toimii nykyään Kansallisoopperan ylikapellimestarina. Uudessa tehtävässään hänestä tulee sekä taiteellinen johtaja että ylikapellimestari.

28-vuotias Franck aloittaa tehtävässään ensi vuoden alussa. Hän sanoo haluavansa tarjota suomalaisille monipuolista ohjelmistoa.

- Yleisöllä pitää olla mahdollisuus tutustua sekä tunnetuimpiin oopperoihin että kotimaisiin oopperoihin ja muuhun oopperataiteeseen. Näiden välillä täytyy löytää tasapaino, Franck linjaa.

Hänen mielestään Kansallisopperan taiteellinen taso on parhaimmillaan erittäin korkea.

- Kansallisoopperassa on paljon taitavia ihmisiä sekä taiteellisella että teknisellä puolella, mutta aina voi tietysti parantaa. Täytyy vain löytää teoksia, jotka ovat mahdollisimman sopivia ja kehittäviä, sanoo uusi taiteellinen johtaja. Suomalaisia maailmantähtiä hän toivoo saavansa kotimaan oopperalavalle nykyistä useammin.

Vaikka Frank joutuukin suomaan aikaansa hallinnointiin, hän haluaa panostaa myös orkesterin johtamiseen.

- Aion johtaa paljon, sillä olen taiteilija enkä byrokraatti. Hallinnollisetkin asiat kuitenkin kiehtovat minua, sillä hallinnossa luodaan puitteet taiteelle. Taiteellisena johtajana ja kapellimestarina saan tehdä linjauksia ja toteuttaa niitä. Sillä tavoin pysyy kosketus taiteelliseen työhön.

Franck ehti kerran jo erota oopperasta Franckin tähänastinen taival Kansallisoopperassa on ollut kivinen. Hän aloitti ylikapellimestarina viime vuoden elokuussa, mutta erosi tehtävästä jo helmikuussa. Tehtävät olisivat päättyneet vuoden irtisanomisajan jälkeen ensi helmikuussa. Eronsa syyksi hän kertoi erimielisyydet oopperan silloisen pääjohtajan Erkki Korhosen ja hallintojohtaja Pekka Kaurasen kanssa. Sittemmin oopperassa on käynyt kova myllerrys. Erkki Korhonen lähti talosta kesäkuussa oopperan talousvaikeuksista ja henkilöstön tyytymättömyydestä nousseen julkisen kohun jälkeen. Uudeksi pääjohtajaksi valittiin Yleisradion entinen ohjelmajohtaja Päivi Kärkkäinen ja baletin taiteelliseksi johtajaksi tanskalainen Kenneth Greve. Taiteellinen johtaja on osa johtotroikkaa Mikko Franckin sopimus on voimassa heinäkuun loppuun 2011 asti. Sopimukseen sisältyy optio kahden vuoden jatkosta. Franck toimii pääjohtaja Kärkkäisen alaisuudessa samoin kuin Kenneth Grevekin.Oopperan taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina Franck vastaa oopperan ohjelmiston ja konserttitoiminnan taiteellisesta suunnittelusta.

Oopperan säätiön hallitus on perustellut Franckin valintaa hänen oopperamusiikin tuntemuksellaan, kansainvälisellä tunnettuudellaan ja kansainvälisillä kontakteillaan.

Oopperan säätiön hallitus päätti valinnasta tiistaina aamupäivällä. Ennen päätöstä hallitus kuuli oopperan henkilöstöryhmiä.