Hyppää sisältöön

Pakistanin oppositiojohtaja Bhutto murhattu

Oppositiojohtaja Benazir Bhutto on murhattu Pakistanissa. Hänet murhattiin vaalitilaisuudessaan Rawalpindissa, lähellä Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia.

Poliisilähteiden mukaan Benazir Bhutto oli puheensa jälkeen nousemassa autoon, kun häntä ammuttiin niskaan ja rintaan. Sen jälkeen ampuja räjäytti kantamansa pommin. Räjähdyksessä kuoli ainakin parikymmentä ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Bhutto vietiin sairaalaan, missä hänelle ryhdyttiin heti tekemään leikkausta. Hän kuitenkin menehtyi vammoihinsa leikkauspöydälle.

Kannattajat osoittaneet mieltään Bhutton murhasta hurjistuneet Kansanpuolueen kannattajat eri puolilla Pakistania ovat osoittaneet kovasanaisesti mieltään presidentti Pervez Musharrafia vastaan. Autoja on kivitetty ja poliiseja vastaan hyökätty. Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin kymmenen ihmistä. Pakistanin sisäministeriö on määrännyt poliisin ja puolisotilaalliset joukot korkeimpaan valmiustilaan koko maassa opposition kannattajien mielenosoitusten vuoksi. Presidentti Pervez Musharraf on julistanut maahan kolmen päivän suruajan ja vedonnut kansaan, että se pysyisi rauhallisena. Televisiopuheessaan Musharraf syytti Bhutton murhasta terroristeja, joita vastaan Pakistan käy sotaa. Hän pyysi kansalta tukea ja yhtenäisyyttä terrorismin kitkemiseksi maasta. Bhutto palasi lokakuussa maanpaosta Benazir Bhutto oli ollut aiemmin Pakistanin pääministeri ja pyrki samaan tehtävään myös tulevissa vaaleissa. Bhutto palasi Pakistaniin maanpaosta lokakuussa ja ryhtyi neuvottelemaan vallanjaosta presidentti Pervez Musharrafin kanssa. Bhuttoa vastaan tehtiin pommi-isku jo heti hänen palattuaan Pakistaniin. Tuolloin kuoli toistasataa ihmistä. Bhutton henkeä ovat uhanneet Pakistanin ääri-islamilaiset ryhmät. Myös Sharifin vaalitilaisuuden edellä välikohtaus Aiemmin päivällä neljä ihmistä kuoli ja useita haavoittui, kun maan entisen pääministerin Nawaz Sharifin vaalitilaisuuden edellä alettiin ammuskella. Sharifin tiedottajan mukaan kilpailevan puolueen miehet ampuivat kadulla olevia Sharifin kannattajia ikkunoistaan. Sharif ei ollut paikalla. Tämäkin välikohtaus sattui Rawalpindissa. Pakistanissa pidetään parlamenttivaalit 8. tammikuuta. Reuters, AP, AFP