1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

D-vitamiinin puutos lisää sydänkohtauksen riskiä

D-vitamiinin puutos kasvattaa sydänkohtauksen riskiä, ilmenee maanantaina julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta. D-vitamiinin puutoksesta kärsivillä on tutkimuksen mukaan jopa 60 prosenttia korkeampi sydänkohtauksen riski kuin korkeamman D-vitamiinipitoisuuden omaavilla.

Tutkimuksessa selvitettiin myös D-vitamiinin puutoksen yhteyttä sydänkohtausriskin aiheuttaviin sairauksiin, kuten diabetekseen, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. D-vitamiinin puutoksen aiheuttama sydänkohtausriski oli jopa kaksinkertainen ihmisillä, joilla on korkea verenpaine.

Tutkimuksen mukaan D-vitamiini saattaa suojata sydän- ja verisuonitaudeilta.

Harvardin yliopiston tekemässä tutkimuksessa seurattiin yli 1 700 ihmistä, joiden keski-ikä oli 59. Keho tuottaa D-vitamiinia, kun iho altistuu auringonvalolle. Asiantuntijoiden mukaan 10 - 15 minuuttia auringonvalossa kolme kertaa viikossa takaa riittävän D-vitamiinin saannin. D-vitamiinia saadaan myös joistain ruuista, kuten lohesta.

D-vitamiini imeyttää kalsiumia ja on siksi tärkeää myös luuston hyvinvoinnille. Aikuisilla D-vitamiinin puutos lisääkin osteoporoosin riskiä, lapsilla se taas saattaa aiheuttaa riisitautia.