1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sipoo vaatii korvauksia jos rajansiirto toteutuu

Sipoo tulee vaatimaan korvauksia, jos Helsinki saa haluamansa alueen Sipoon lounaisosasta, sanoo Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Christel Liljeström.

Sipoo toivoo korkeimman hallinto-oikeuden torjuvan koko rajansiirron, mutta jos se menee läpi, Sipoo aloittaa Helsingin kanssa neuvottelut alueen hinnasta, Liljeström sanoo YLEn Aktuelltin haastattelussa.

Helsinki puolestaan ei sulje pois muita keinoja Sipoon rajan siirrossa, jos Korkeimman hallinto-oikeuden päätös asiasta on Helsingille kielteinen.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Suvi Rihtniemi pitää rajamuutosta erittäin tärkeänä koko pääkaupunkiseudun tulevaisuuden kannalta. Rihtniemi ei suostu vielä kertomaan mitä mahdolliset muut keinot raja-asian ratkaisemiseksi olisivat.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on julkisuudessa arvioinut liitoksen toteutuvan viimeistään, kun siitä säädetään eduskunnassa erillislaki, Lex Sipoo.

Korkeimman hallinto-oikeuden odotetaan tekevän päätöksensä rajakiistassa tiistaina. Valtioneuvosto hyväksyi kesällä Helsingin Lounais-Sipoon noin 30 neliökilometrin alueeseen kohdistuneet vaatimukset. Sipoo valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Päätös vaatii tulkintaa

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden dosentti Tuomas Pöysti arvioi, ettäkorkeimman hallinto-oikeuden päätös ei välttämättä perustu yksiselitteiseen lakitekstiin, vaan sen käsittelyssä joudutaan tekemään myös lainopillisia tulkintoja.

Hän näkee erityisesti tulkintaa vaativana asiana kyseessä olevan rajansiirron kokonaisvaikutukset alueen asukkaille.

- Tässä riidellään mm. kuntajakolain kuntajaon muuttamisen edellytyksiä koskevien periaatteitten tulkinnasta eli siitä, että paraneeko alueen, tässä tapauksessa Helsingin ja Sipoon alueiden asukkaiden elinolosuhteet sillä, jos tämä kuntarajan muutos tehdään.

Pöystin mukaan oikeudessa joudutaan pohdiskelemaan mm. suomen- ja ruotsinkielisen väestön yhtäläisten oikeuksien käytännön toteutumista, palveluiden järjestämisen paranemista ja alueen asukkaiden elinolosuhteiden kohenemista.

- Vastaavalla tavalla kirjoitettuja, aika avoimia lauseita, hän sanoo.