1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki saa osan Sipoosta - KHO hylkäsi valitukset

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Helsingin ja Sipoon alueliitoksesta tehdyt valitukset. Päätös merkitsee sitä, että Helsinkiin liitetään Lounais-Sipoosta noin 30 neliökilometrin kokoinen pala ja Vantaasta ns. Västerkullan kiila.

Oikeuden ratkaisu pitää voimassa valtioneuvoston kesäkuussa tekemän päätöksen, että kuntajakoa Helsingin, Vantaan ja Sipoon kesken muutetaan.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehtiin asiasta yhteensä 25 valitusta. Muun muassa Sipoon kunta ja Sipoon puolesta ry. valittivat päätöksestä, mutta Vantaa ei valittanut. Valituksista kolme peruttiin ennen käsittelyä ja yksi jätettiin käsittelemättä myöhästyneenä.

KHO:n mielestä kuntajakolain vaatimukset täyttyvät tässä asiassa erityisen painavina. KHO perustelee asiaa liitettävän alueen sijainnilla ja merkityksellä Helsingin seudun yhdyskuntarakenteen hallitulle ja tasapainoiselle kehittämiselle.

Liitos luo myös edellytykset parantaa alueen asuntorakentamista ja liikenneyhteyksiä muun muassa valtakunnallisen alueidenkäyttötavoitteiden mukaisesti.

KHO painottaa päätöksessään myös Helsingin seudun erityisyyttä muuhun maahan verrattuna.

Sipoo aikoo vaatia korvauksia Käytännössä Helsinkiin ollaan liittämässä ensi vuoden alusta kaistale Vantaata ja isompi, vajaan 30 neliökilometrin alue Lounais-Sipoosta.

Sipoo ilmoitti maanantaina, että se tulee vaatimaan korvauksia, jos Helsinki saa haluamansa alueen. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Christel Liljeströmin mukaan Sipoo aloittaa Helsingin kanssa neuvottelut alueen hinnasta, jos rajansiirto menee läpi.