1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Gazan kaupunki pimeni

Lähi-idässä suuri osa Gazan aluetta on pimentynyt, kun alueen tärkeimmän voimalan toiminta on jouduttu keskeyttämään kokonaan polttoainepulan vuoksi. Tämän seurauksena mm. Gazan kaupunki on pimentynyt täysin.

Viranomaiset arvioivat, että sähköittä on tällä hetkellä ainakin 800 000 ihmistä. Gazan alueella asuu kaikkiaan 1,4 miljoonaa ihmistä. Alas ajettu voimala on tuottanut kolmanneksen Gazan alueen sähköstä. Kaksi kolmasosaa sähköstä tulee Israelista, joka on luvannut, että toimitukset jatkuvat. Israel sulki torstai-iltana Gazan rajat palestiinalaisten kiihtyneiden raketti-iskujen takia. Hamas-liikkeen hallitseman Gazan viranomaiset varoittivat jo sunnuntaiaamuna, että voimalan toiminta joudutaan keskeyttämään kokonaan illalla. Varoituksen jälkeen gazalaiset hamstrasivat ruokaa ja pattereita varautuakseen sähköpulaan. Viimeksi polttoainetta saatiin Gazan voimalaan torstaina, mutta sunnuntaina Israel ei päästänyt kuljetuksia rajan yli. YK:n avustusjärjestö UNRWA sanoo voimalan pysähtymisen vaikuttavan satojentuhansien gazalaisten arkielämään. Muun muassa sairaaloiden toiminta ja vedenpuhdistus uhkaavat vaikeutua. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Israelin päätöstä. Israel torjuu arvostelun ja kehottaa järjestöjä suuntaamaan kritiikkinsä palestiinalaismilitantteja vastaan; Israel muistuttaa, että Gazasta ammutaan raketteja Etelä-Israeliin päivittäin. Israelin puolustusministeri sanoo myös, että Gazassa on riittävästi polttoainetta voimalan pyörittämiseksi. Ministeriö väittää palestiinalaisten liioittelevan tilanteen vakavuutta. Israelissa vaaditaan Hizbollah-johtajan surmaamista

Useat Israelin hallituksen ministerit vaativat sunnuntaina Libanonin Hizbollah-johtajan sheikki Hassan Nasrallahin surmaamista.

Ministerit ovat tuohtuneita Nasrallahin lauantaisesta puheesta, jossa hän ilmoitti Hizbollahilla olevan hallussaan kaatuneiden israelilaisten sotilaiden ruumiinosia. Israelin hallituksen istunnossa sisäministeri Meir Shitrit sanoi, ettei Israelin tule neuvotella Nasrallahin kanssa sotilaiden jäänteiden palauttamisesta, vaan hänet täytyy likvidoida.

Kymmenen vuotta sitten Israel vaihtoi Hizbollahin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti 40 libanonilaisen taistelijan ruumiit yhden israelilaissotilaan ruumiiseen.