SDP:n kannatus notkahti tammikuussa

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemässä puolueiden kannatusarviossa. Tammikuun mittauksen mukaan kokoomusta kannattaa 22,9, keskustaa 22,5 ja SDP:tä 21,6 prosenttia. Vihreitä tukee 9,8 ja vasemmistoliittoa 8,4 prosenttia. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit saavat 4,7 ja RKP 4,3 prosenttia.

Marras-joulukuun lukuihin verrattuna kokoomuksen ja keskustan kannatus on noussut 0,2 prosenttiyksikköä ja SDP:n suosio on pudonnut 0,9 prosenttiyksikköä. Muutokset muiden puolueiden kannatuksessa ovat vähäisiä. Kaikkien hallituspuolueiden suosio on noussut hieman.

Kannatusarviota varten haastateltiin 8.-31.1.2008 välisenä aikana yhteensä 3 372 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 72,2 prosenttia. Kannatusarvion virhemarginaali on noin 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin. Sahausta luvuissa Suurista puolueista kokoomuksen kannatus pysyi tasaisesti 23 prosentin tuntumassa koko tammikuun ajan. SDP:n ja keskustan suosiossa esiintyi enemmän heilahtelua. Tammikuun puolivälin jälkeen SDP:n kannatus notkahti 20 prosentin tuntumaan ja samaan aikaan keskustan suosio ylitti 24 prosenttia. Tammikuun viimeisellä viikolla keskustan kannatus putosi alle 22:n ja SDP:n suosio ylitti 24 prosenttia. Näissä viikkomittauksissa haastateltuja on lähes tuhat ja kannatusarvion virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Pohjois-Suomessa Oulun ja Lapin lääneissä keskustalle mitattiin tammikuussa 41,7 prosentin kannatus, joka näytti suosion pientä nousua marras-joulukuusta. Viime vuoden eduskuntavaaleissa keskusta keräsi Oulun ja Lapin vaalipiireistä noin 43 prosentin äänisaaliin. Stora Enson tehtaiden lopetus ei ole tutkimuksen mukaan vähentänyt hallituspuolueiden kannatusta. Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimus Oy:sta pitääkin suomalaisia varsin puolueuskollisina. - Lyhyellä aikajänteellä yksittäiset tapahtumat voivat näkyä puolueiden kannatuksen heittelemisenä. Meillä oli kuitenkin neljän viikon mittausjakso, minkä varrella heittelyt ehtivät tasaantua, Pajunen kuvailee. YLE Uutiset