1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Kurki, Niemi ja Kriikku saivat Gramexin juhlapalkinnot

Musiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex on myöntänyt 40-vuotispalkintonsa kolmelle esittävän säveltaiteen monitoimimiehelle. Palkinnon saivat klarinetisti Kari Kriikku Lemonator-yhtyeen keulahahmona tunnettu Lasse Kurki sekä kapellimestari Riku Niemi.

Voittajat valinnutta raatia johtanut Gramexin puheenjohtaja Risto Ryti sanoo, että tällä kertaa palkinto antaa sellaisille henkilöille, jotka ovat toimineet monimuotoisesti esittävän säveltaiteen alalla.

- Pidimme korkean tason lisäksi tärkeänä kriteerinä palkitun monipuolista ja monipuolista panosta alalla, Ryti sanoo.

Gramexin myöntämä 40 000 euron palkintopotti jaetaan tasan voittajien kesken. Musiikin monitoimimiehiä Kari Kriikku on arvostettu klarinetisti, jonka monet levytykset on palkittu kansainvälisesti. Gramex-palkinnon tuomariston mukaan pettämätön tyylitaju leimaa niin Kriikun äänityksiä kuin hänen tuottamiaan konserttojaan ja esiintymisiäänkin. Lasse Kurki on pitkän linjan muusikko ja säveltäjä-sanoittaja, joka tunnetaan myös Radio Helsingin toimittajana. Oman Lemonator-yhtyeensä ohella hän on tehnyt musiikkia muun muassa Jonna Tervomaalle ja Hanna Pakariselle. Kurki on tuottanut muun muassa Egotrippi- ja Von Hertzen Brothers -yhtyeiden musiikkia. Riku Niemi on kapellimestari, sovittaja, tuottaja ja muusikko. Hänen uusin projektinsa on 25-henkinen Riku Niemi Orchestra, joka pyrkii nostamaan viihdemusiikin tasoa. RNO on kiertänyt esiintymässä eri puolilla Suomea esiintymässä eturivin iskelmälaulajien kanssa. Gramex on Suomen suurin musiikkialan tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa yli 40 000 suomalaista muusikkoa. Järjestö kerää tekijänoikeuskorvauksia äänitemusiikin julkisesta esittämisestä ja kopioinnista.