Georgian presidentin tiukka vastustaja Patarkatsishvili kuoli

Georgian presidentin päävastustaja suurliikemies Badri Patarkatsishvili on kuollut. Patarkatsishvili menehtyi ilmeisesti sydänkohtaukseen Surreyssa lähellä Lontoota keskiviikon vastaisena yönä. Hän oli 53-vuotias.

Venäjällä omaisuuden tehnyt Patarkatsishvili oli presidentti Mihail Saakashvilin haastaja tammikuun alussa pidetyissä presidentinvaaleissa, jotka istuva presidentti voitti. Patarkatsishvili johti ja rahoitti Saakashvilin vastaista vaalikampanjaa Lontoosta käsin. Hän ei palannut kotimaahansa, koska pelkäsi joutuvansa pidätetyksi. Georgian hallitus syytti Patarkatsishviliä Venäjän tukemasta vallankaappaushankkeesta.

Joulukuussa Sunday Times -lehti julkaisi jutun, jossa kerrottiin salamurhahankkeesta Patarkatsishviliä vastaan. Patarkatsishvili oli aikoinaan venäläisen liikemiehen Boris Berezhovskin liikekumppani. Venäjällä talousrikoksista syytetty Berezhovski on jo vuodesta 2001 lähtien asunut maanpaossa Lontoossa. Brittipoliisi on aloittanut Patarkatsishvilin kuolinsyyn tutkimukset. Poliisi korostaa, että hänen kuolemaansa tutkitaan mahdollisena rikoksena kuten kaikkia odottamattomia kuolintapauksia. Ruumiinavaus tehdään myöhemmin keskiviikkona. Itar-Tass, AP, AFP, Reuters