Hyppää sisältöön

Kevään Euroviisut Suomeen levottomasta Serbiasta?

Serbiassa puhjenneet levottomuudet heittävät varjon myös Euroviisujen ylle. Euroopan yleisradioliitto EBU kokoontuu maaliskuussa keskustelemaan, onko kisat turvallista järjestää Belgradissa. Jos vastaus on kielteinen, kisoja saatettaisiin tarjota edelliselle isäntämaalle Suomelle.

Eurovision johtoryhmän suomalaisjäsen Kjell Ekholm painottaa, että kisojen mahdollisesta siirtämisestä päättää EBU, jos tilanne entisestään kiristyy Serbiassa. Teoriassa toukokuun kisat voisivat silloin tulla takaisin Helsinkiin, jolla on tuorein kokemus suurtapahtuman isännöimisestä.

Euroopan yleisradioyhtiö EBU joutui miettimään myös vuoden 2005 Euroviisujen siirtämistä Ukrainan levottomuuksien vuoksi. Tilanne kuitenkin rauhoittui, ja kisat voitiin järjestää suunnitellusti Kiovassa.

Serbian levottomuudet johtuvat Kosovon julistautumisesta itsenäiseksi. Serbit eivät ole valmiita päästämään irti maakunnastaan, vaan maassa on puhjennut levottomuuksia. Torstaina 200 000 ihmistä osoitti mieltään pääkaupungissa Belgradissa. Mielenosoitus riistäytyi mellakoinniksi, jossa muun muassa sytytettiin tuleen Yhdysvaltain suurlähetystö. Serbia on uhannut vetää suurlähettiläänsä maista, jotka tunnustavat Kosovon itsenäisyyden. Se voisi vaarantaa myös näistä maista tulevien euroviisuvieraiden turvallisuuden, mikäli levottomuudet jatkuvat kisaviikolle toukokuulle. Serbian oma edustuskappale oli määrä valita tällä viikolla, mutta finaalia päätettiin siirtää levottomuuksien vuoksi. Uutta päivämäärää ei ole vielä päätetty. YLE Uutiset