Hyppää sisältöön

Venäjän Nato-lähettiläs uhkaa voimatoimilla

Venäjä uhkaa käyttää voimatoimia, mikäli Nato ylittää YK:lta saamansa valtuudet Kosovossa tai EU asettuu virallisesti tukemaan Kosovon itsenäisyyttä.

Venäjän Nato-lähettiläs Dmitri Rogozin sanoo, että Naton tai EU:n tuki Kosovolle antaisi Venäjälle oikeuden käyttää "raakaa voimaa" eli käytännössä asevoimiaan.

Rogozinin mukaan EU ja Nato asettuisivat Kosovoa tukiessaan eri linjoille YK:n kanssa, mikä pakottaisi Venäjän toimimaan.

Venäjä on yksi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä eikä se hyväksy Kosovon itsenäistymistä. EU ei ole ottanut virallisesti kantaa Kosovon itsenäistymiseen, vaan kukin jäsenmaa päättää itse omasta kannastaan. Eilen Kosovon turvallisuutta varmistavien Naton joukkojen kerrottiin vahvistaneen Kosovon ja Serbian välistä rajaa. Rogozin muistuttaa, että Naton pitäisi toimia alueella puolueettomana eikä sen pitäisi puuttua valtion sisäisiin asioihin.

Rogozin sysäsi myös vastuuta Serbian levottomuuksista Kosovon tunnustaneiden valtioiden niskoille. Rogozinin mielestä Kosovon itsenäistymispyrkimyksiä tukevien olisi pitänyt tietää itsenäisyyden tunnustamisen mahdollisista seurauksista. Putin: Kauhistuttava ennakkotapaus

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Kosovon itsenäistymisjulistusta "kauhistuttavana ennakkotapauksena", joka lyö vielä takaisin länttä vastaan. Putin sanoi perjantaina Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n epävirallisessa kokouksessa, että Kosovon ennakkotapaus tuhoaa vielä koko kansainvälisten suhteiden järjestelmän, joka on kehittynyt vuosisatojen kuluessa.

Kosovon tunnustaminen useiden maiden taholta saattaa Putinin mukaan johtaa ennustamattomiin tapahtumiin. Hän sanoi, että Kosovon tunnustaneet maat eivät ole ajatelleet tekojensa mahdollisia seurauksia.

Serbian liittolaisena tunnettu Venäjä on aiemminkin varoittanut, että Kosovon yksipuolisesti julistaman itsenäisyyden tunnustaminen loisi kansainvälisen ennakkotapauksen.

Kaukasiassa Georgiasta irtautumaan pyrkivät Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat jo ilmoitaneet aikovansa seurata Kosovon esimerkkiä. Ne ovat vedonneet, että Itsenäisten valtioiden yhteisö IVY ja YK:n turvallisuusneuvosto tunnustaisivat niiden itsenäisyyden. Molemmat ovat perustelleet tunnustamisvaatimuksia Kosovon itsenäistymisjulistuksella.

.
.