Hyppää sisältöön

Raimo Sailas tukistaa itseään hyvinvointi-Suomen valuvioista

Valtiosihteeri Raimo Sailas arvostelee itseään osin pieleen menneestä hyvinvointivaltioprojektista, jossa kansalaiset totutettiin vaatimaan yhteiskunnan etuja ja paapomista samalla kun kansalaisten oma vastuu itsestään ja läheisistään hämärtyi. Sailaksen mielestä nyt pitäisi uskaltaa syyllistää esimerkiksi vanhemmat, jotka eivät huolehdi lapsistaan.

Politiikka on pinnallistunut, puolueet ja poliitikot on tuotteistettu ja fiksutkin ihmiset sortuvat Sailaksen mielestä hölynpölyyn. Vaaleissa haetaan hänen mielestään kannatusta "itsekkyyden ilmapiirissä, ja halutaan parantaa niiden asemaa, joilla menee jo hyvin".

- Sosiaalipolitiikasta on tullut keskiluokkaista edunvalvontaa ja kaikista huono-osaisimmista välitetään yhä vähemmän, Sailas murisee ensi viikolla ilmestyvässä kirjassa Suuret ikäluokat luokkakuvassa - Mitä meistä tuli (Ajatus). Suurten uudistusten hahmottelija Pitkän uran valtiovarainministeriössä tehnyt Sailas tunnustaa kirjassa olleensa mukana monien suurten uudistusten hahmottamisessa. Hänen mukaansa hyvinvointivaltioprojekti päättyi 1984, jolloin viimeisenä suurena uudistuksen säädettiin työttömyysturvasta. Yli 20 vuotta myöhemmin Sailas tukistaa lopulta myös itseään: suurten ikäluokkien suunnittelemassa hyvinvointivaltiossa kaikki ei sujunut niin kuin uudistajat toivoivat. - Hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettaessa ei ole esimerkiksi tarkoitettu, että alkoholiongelmat kasvavat tai lapsista ei huolehdita, Sailas manaa. - Ihmisten päähän pitäisi saada, että he ovat vastuussa lapsistaan. Kyllä lapsiaan huonosti kohtelevia pitää voida syyllistää. Säännöstely johtaa vääristymiin Toimittajat Riitta Hildén ja Ulpu Iivari ovat haastatelleet kolmeatoista vuosina 1945-1950 syntynyttä vaikuttajaa. Kirjassa suuren ikäluokan päättäjät ja menestyjät kertovat elämäntarinansa sekä näkemyksiään hyvinvointivaltiosta. Kokoelma on vastine helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Osku Pajamäen (sd.) pamfletille Ahne sukupolvi, joka syyllisti suuria ikäluokkia omaneduntavoittelijoiksi. Kirjaan on koottu Sailaksen lisäksi muun muassa varapuhemies Seppo Kääriäisen (kesk.), vuorineuvos Ilpo Kokkilan, asuste- ja korusuunnittelija Ritva-Liisa Pohjalaisen, yliopistonrehtori Ilkka Niiniluodon ja kansleri Matti Lehden mietteitä. Tarinoissa kuvaillaan muun muassa sitä, kuinka koti, opiskelu tai perheen perustaminen vaikuttivat asennoitumiseen. Sailas kuvailee kirjassa, kuinka hän aikanaan joutui hankkimaan ministeriösuhteilla asuntolainan, kun omasta pankista ei herunut. - Silloin aloin ymmärtää, että säännöstely johtaa aina vääristymiin ja suhteilla pärjäämiseen, Sailas kertoo. Isän kuolema vei pois politiikan ytimestä Lasten syntymä, lapsettomuus tai omien vanhempien pois meno ovat aiheuttaneet tunteita, jotka seuraavat läpi elämän. Seppo Kääriäiselle isän yllättävä kuolema eturauhassyöpään kahdeksan vuotta sitten oli "kova asia ja on yhä edelleen". Samoihin aikoihin Kääriäisen oma vatsa oli alkanut oireilla. - Silloin mietin, mitä oikein teen. Yksi johtopäätös oli se, että puoluehommat pois [---] enkä ole katunut, Kääriäinen kertoo. YLE Uutiset