Hyppää sisältöön

Avoparit eroavat aviopareja yleisemmin

Avoliitot purkautuvat useammin kuin avioliitot. Avoeroja tapahtuu vuosittain kaksin - kolminkertainen määrä avioeroihin verrattuna, vaikka naimisissa olevia on moninkertainen määrä avoliittolaisiin nähden. Erityisesti matala koulutus- ja tulotaso lisäävät avoliittojen eroriskiä.

Avoliitoissa elää Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä, avioliitoissa pari miljoonaa. Vuosittain purkautuu 30 000 avoliittoa, avioerojen määrä on ollut jo pitkään 13 000 vuodessa. Avoliittoja on monentyyppisiä, kertoo tutkimusavustaja Elina Mäenpää Helsingin yliopistosta. - Osa on enemmän intensiivistä seurustelua muistuttava ryhmä ja osa pitempiaikaisia, ikäänkuin pysyvämpiä vaihtoehtoja avioliitolle. Avoliitto on usein avioliiton esiaste. Mäenpään tutkimista alle kolmekymppisistä avoliittolaisista meni naimisiin kahdeksan vuoden tutkimusaikana vajaa puolet. Lopuista puolet erosi, ja jäljelle jäänyt ryhmä jatkoi avoliittoa. Avoliittoihin syntyy jo 40 prosenttia lapsista. Lapsen syntymä saa avoparin usein avioitumaan, mutta useamman lapsen saaminen ei enää saa vakiintunutta avoparia naimisiin. Avoeroista väitöskirjaa tekevän Elina Mäenpään mukaan avoerojen syyt ovat monentyyppisiä. - Esimerkiksi jos parilla ei ole yhteisiä lapsia tai mitä vähemmän lapsia on, sitä korkeampi eroriski on. Myös matala koulutus- ja tulotaso, erityisesti miehen matalatuloisuus kasvattivat eroriskiä, kertoo Mäenpää. Kääntäen avoparin saavat siis pysymään yhdessä korkea koulutus, sosioekonominen asema ja tulotaso. Parit myös pysyvät yhdessä sitä varmemmin, mitä pidempään avoliitto on kestänyt. Vanhempien esimerkki vaikuttaa

Tilastokeskuksen erikoistutkijan Leena Kartovaaran tutkimuksen mukaan avo- ja avioparien vanhempien erot vaikuttavat parin alttiuteen erota.

- Löyhät perhesiteet näyttävät jossain määrin periytyvän. Jos nuori on kokenut omien vanhempiensa eron, hän todennäköisemmin itsekin eroaa parisuhteestaan.

Eronneet vanhemmat antavat siis mallin lastensa parisuhteen pysyvyyteen. Kartovaaran mukaan avoliitossa elävä lapsiperhe erosi yli kolme kertaa useammin, jos parin molemmat vanhemmat olivat eronneet kuin avopari, jonka molemmat vanhemmat elivät yhdessä.

Omien vanhempien eroaminen näkyy jo parin perhemuodon valinnassa.

- Pareista, joiden kummatkin vanhemmat asui yhdessä, lapsiperheistä avoliittoja oli noin 17 prosenttia. Jos kummankin vanhemmat asuivat erillään, avoliitossa oli noin 33 prosenttia eli kaksinkertainen määrä, kertoo erikoistutkija Leena Kartovaara.