Hyppää sisältöön

Tuomioja: Bensakupongit pelkkä ajatusleikki

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kiistää ehdottaneensa bensan säännöstelyä. Tuomiojan mukaan hänen maanantaina SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa esittämänsä idea oli pelkkä ajatusleikki.

Tuomioja sanoo heittäneensä ajatusleikkinä bensiinin kokonaiskulutuksen rajoittamisen ympäristön kannalta kestävälle tasolle niin, että jokaiselle suomalaiselle jaettaisiin samansuuruinen bensiinikiintiö.

Jokainen voisi saamillaan kupongeilla ostaa oman bensiininsä tai sitten myydä kuponkinsa markkinoilla muodostuvaan hintaan sitä enemmän käyttäville, Tuomioja sanoo.

- Ajatusleikkien esittäminen on tosikkopolitiikassa vaarallista, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

- Surullisimpia väärinymmärtäjiä ovat ne, jotka näkevät ehdotuksessa "kommunismia". Kommunistisissa maissahan markkinamekanismia ei lainkaan käytetty ja siellä ympäristöä tuhottiin monesti suruttomammin kuin markkinatalousmaissa muun muassa energian alihinnoittelulla, hän jatkaa.

Muut maanantain keskustelutilaisuudessa läsnä olleet ehdokkaat Tarja Filatov, Jutta Urpilainen, Kimmo Kiljunen tai Johannes Koskinen eivät ottaneet tilaisuudessa kantaa Tuomiojan ehdotukseen.

Pohjois-Karjalan demaripomo älähti Muun muassa SDP:n Pohjois-Karjalan piirijärjestön puheenjohtaja Seppo Eskelinen ehti jo tyrmätä Tuomiojan bensiinisäännöstelyehdotuksen. - Näyttää siltä, että Erkki Tuomiojalla ei ole minkäänlaista näkemystä siitä, että Suomi on laajempi kuin Helsingin seutu. Vain mies, joka on pienen ikää saanut kyytiä virka-auton takapenkillä voi ajatella noin. Ainakin Karjalan kansa muistaa pula-ajan ja kupongit, joista ei ole kovin hyvät muistot, Eskelinen sanoi lähettämässään tiedotteessa. Tuomioja uusi ehdotuksensa jäsenäänestyksestä

Vantaalla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa sivuttiin maanantai-iltana myös SDP:n johtajavalinnan periaatteita Tuomiojan vaatiessa uudelleen jäsenäänestystä puolueen puheenjohtajasta.

Uusitun esityksen mukaan neuvoa-antava jäsenäänestys voisi olla kaksivaiheinen presidentinvaalien tapaan.

Tuomioja sai kuitenkin tukea ehdotukselleen vain Jutta Urpilaiselta. Tarja Filatovin, Johannes Koskisen ja Kimmo Kiljusen mielestä ensi kuun alkupuolella kokoontuvan puoluevaltuuston ei enää kannata muuttaa pelisääntöjä.