Hyppää sisältöön

Armenian mielenosoituksissa kahdeksan kuollutta

Armenian mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kahdeksan ihmistä, kertovat poliisilähteet.

Sunnuntaiaamuun mennessä mellakat pääkaupungin Jerevanin keskustassa olivat kuitenkin laantuneet. Suuri osa protestoijista poistui paikalta aamuyöllä, kun oppositiojohtaja Levon Ter-Pterosian oli kehottanut kannattajiaan lopettamaan yhteenotot poliisin kanssa.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan presidentti Robert Kotsharian oli sitä ennen uhannut käyttää armeijan joukkoja opposition kannattajia vastaan. Hänen mukaansa protestoijat olivat avanneet tulen aseistamattomia poliiseja kohti.

Mielenosoittajien kerrotaan myös heitelleen poliisia kivillä ja polttopulloilla, sytyttäneen autoja palamaan ja ryöstelleen kauppoja.

Armeniaan julistettiin lauantaina poikkeustila, jonka on määrä kestää noin kolme viikkoa. Poikkeustilan aikana kokoukset, mielenosoitukset ja muut julkiset tapaamiset ovat kiellettyjä.

Armeniassa alkoi kuohua, kun oppositio ei hyväksynyt toissa viikolla järjestettyjen presidentinvaalien tulosta. Tuhannet Armenian opposition kannattajat ovat järjestäneet päivittäin mielenosoituksia vaalitulosta vastaan.

Vaalien voittajaksi julistettiin pääministeri Serzh Sarkisjan. Oppositio on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi ja vaatii tuloksen mitätöintiä.

Oppositiojohtajan kotiaresti laukaisi tapahtumat Mellakkapoliisi hajotti lauantaina päivällä Vapauden aukiolle pystytetyn opposition telttaleirin. Leirin tyhjentäminen aiheutti muutamia kahinoita. Maan terveysministeriö kertoi noin 30 ihmisen loukkaantuneen. Kuusi heistä oli poliiseja. Opposition kannattajat jatkoivat mielenosoitustaan ja kokoontuivat Jerevanin kaupunginjohtajan toimistolle sekä useiden suurlähetystöjen luo. Mielenosoittajat ottivat myös haltuunsa useita linja- ja johdinautoja sekä sulkivat yhden kadun. Tuhansien mielenosoittajien joukko aloitti protestinsa lauantaina vain tunteja sen jälkeen, kun mellakkapoliisi oli tyhjentänyt mielenosoittajien leirin ja määrännyt oppositiojohtaja Levon Ter-Pterosianin kotiarestiin. Reuters, AFP, YLE Uutiset