Nicaragua aikoo katkaista suhteet Kolumbiaan

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on ilmoittanut, että hän katkaisee maansa suhteet Kolumbiaan. Ortegan mielestä Kolumbia syyllistyi rikokseen, kun se tunkeutui Ecuadorin alueelle vasemmistokapinallisten leiriin viime viikonloppuna.

- Me katkaisemme suhteemme Kolumbiaan sen poliittisen terrorismin takia, josta Kolumbian presidentin Alvaro Uriben hallitus on vastuussa, emme Kolumbian ihmisten takia, Ortega kertoi asiasta Managuassa tavattuaan vierailulle tulleen Ecuadorin presidentin Rafael Correan.

Ecuador on ilmoittanut vanginneensa viisi kolumbialaista sissiä lähellä Kolumbian ja Ecuadorin ecuadorinpuoleista rajaa. Kolumbia on syyttänyt Ecuadoria kapinallisten suojelemisesta. Ecuador on sitä vastoin tuominnut Kolumbian suvereniteettinsa loukkaamisesta.

Amerikan maiden järjestö OAS antoi keskiviikkona lausunnon, jossa Kolumbian todettiin rikkoneen kansainvälistä lakia ja loukanneen Ecuadorin suvereniteettia, kun se hyökkäsi FARC-sissien kimppuun Ecuadorin puolella. Iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä, heidän joukossaan yksi korkea-arvoinen sissijohtaja. Isku tehtiin viime viikonloppuna.

Hyökkäyksen takia Ecuador ja Venezuela ovat siirtäneet tuhansia sotilaitaan Kolumbian-vastaisille rajoilleen. Kolumbia on puolestaan saanut kiistassa tuekseen sen huumeiden vastaisen sodan kumppanin Yhdysvallat.

Lisäksi Venezuelan presidentti Hugo Chávez on uhannut kansallistaa maassa toimivia kolumbialaisia yrityksiä ja vetää maansa investoinnit pois Kolumbiasta.