Hyppää sisältöön

Tutkija: Viro antoi harkitusti periksi Neuvostoliitolle

Viron valtiojohto liittoutui syksyllä 1939 täysin harkitusti Neuvostoliiton turvallisuuspiiriin. Näin väittää historian tutkija Martti Turtola uudessa kirjassaan. Turtolan mukaan mitään sotilaallista vastarintaa ei Virossa edes harkittu.

Neuvostoliiton aika on virolaisille edelleen arka asia. Virolaiset torjuvat jyrkästi, että he olisivat omilla toimillaan myötävaikuttaneet siihen, että Viro joutui toisen maailmansodan aikana Neuvostoliiton valtapiiriin.

Historian tutkija Martti Turtola on eri mieltä kirjassaan Kenraali Johan Laidoner ja Viron tasavallan tuho 1939 - 1940. - Viron siirtyminen 1939 - 40 Neuvostoliiton valtapiiriin oli prosessi, johon myötävaikuttivat erittäin harkitusti Viron valtiojohto eli presidentti Konstantin Päts ja ylipäällikkö, kenraali Johan Laidoner. Turtolan mukaan Viron valtiojohto pyrki syksyllä 1939 määrätietoisesti sopimusneuvotteluihin Neuvostoliiton kanssa. - Neuvostolaivasto otti valvontaansa Viron aluevedet ja punailmavoimat ottivat valvontaansa Viron ilmatilan täysin Viron hallituksen suostumuksella, Turtola arvioi kirjansa julkistamistilaisuudessa tiistaina. Arveleepa hän vielä Viron johdon olleen tukikohtasopimukseen erittäin tyytyväinen. - Virolaiset myytit siitä, että Viro olisi taistellut viimeiseen mieheen, jos Suomi ja Latvia olisivat luvanneet sotilaallista tukea - mutta Suomi ja Latvia kavalasti pettivät Viron jättämällä sen yksin Neuvostoliiton kanssa. Nämä ovat kaikki jälkeenpäin tehtyjä ja aika nopeasti levitettyjä poliittisia myyttejä, joilla saatiin puolustettua Viron valtiojohdon menettelyä. Suomen talvisodan aikana Viro pysyi Neuvostoliiton uskollisena liittolaisena. - Valtiojohto Virossa katsoi, että tämä sopimus on täytettävä täsmälleen. Tämä myös selittää Viron käyttäytymistä talvisodan aikana. Viro todellakin oli Neuvostoliiton liittolainen, Turtola sanoo. Turtolan edellinen Viro-kirja, presidentti Pätsin elämäkerta herätti Virossa suurta kohua. Uusi kirja kenraali Laidonerista ilmestyy viroksi toukokuussa. Turtola ennakoi porua siitäkin. - Tämä on vielä poleemisempi kuin Päts-kirja. Tämä on niin delikaatti kysymys tästä Viron valtiojohdon omasta myötävaikutuksesta siinä, että siirrytään Neuvostoliiton turvallisuusjärjestelmään. Minä uskon, että tämä tullaan torjumaan erittäin jyrkästi ja minua vastaan tullaan hyökkäämään, Turtola ennakoi. YLE Uutiset