Hyppää sisältöön

Jyrki Hämäläinen 1942 - 2008

Suosikki-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Jyrki Uolevi Hämäläinen syntyi 27. heinäkuuta 1942 Tampereella. Vaatimattomista oloista lähtenyt Hämäläinen kasvoi Suomen ensimmäiseksi kansanväliseksi rock-toimittajaksi ja suomalaisen pop-kulttuurin suureksi vaikuttajaksi.

Hämäläinen eli lapsuutensa Amurin kaupunginosassa yksinhuoltajaäidin ainoana poikana. Omien muistelmiensa mukaan hän otti jo hyvin nuorena tavoitteekseen elää elämä, josta tulee seikkailu.

Amurin aikoina seikkailu merkitsi katutappeluja sekä sydämen menettämistä rock'n'rollille aikana, jolloin Suomessa kuunneltiin vielä enimmäkseen jazzia.

Hämäläisen mukaan viisi miestä muutti kaiken 1950-luvulla. He olivat Alan Freed, Bill Haley, Elvis Presley, Marlon Brando ja James Dean. Erityisesti Elvis oli Hämäläiselle hyvin rakas, ja hän pääsi kertomansa mukaan haastattelemaan sankariaan 1970-luvulla Yhdysvalloissa.

Suuren osan nuoruudestaan Hämäläinen vietti ulkomailla. Hän kirjoitti suomalaisiin lehtiin artikkeleja muun muassa ruotsalaisen nuorison raggarikulttuurista. Tukholman ohella myös Pariisin, Hampurin ja Lontoon kaduista tuli hänelle tärkeitä.

Omaelämäkerrallisessa teoksessaan Seikkailija tämän maailman Hämäläinen kertoo työskennelleensä Lontoossa hetken ajan myös paikallisen gangsterin Tom Littlewoodin leivissä.

Kovilta kaduilta tähtien suosikiksi Huonosti koulussa viihtynyt Hämäläinen aloitti opintonsa Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa vuonna 1960, vuotta ennen Suosikki-lehden perustamista. Alun perin Fazerin levy-yhtiön iskelmälehtenä toiminut Suosikki nappasi pian nuoren toimittajanalun avustajakseen, mutta rockiin suhtauduttiin vielä nuivasti. Hämäläisen veri veti maailmalle, ja vuonna 1963 hän suuntasi jälleen kohti Lontoota. Suosikki-yhteyksiensä kautta hän pääsi avustajaksi yhteen brittimedian arvostetuimmista rock-lehdistä New Musical Expressiin. NME:n leivissä Hämäläisellä oli pääsy maailmanluokan tähtien konsertteihin ja niiden takahuoneisiin. Hän tapasi ensimmäistä kertaa muun muassa Rolling Stonesin keulahahmon Mick Jaggerin. Myös Suosikki ja Suomi olivat havahtuneet huomaamaan rock-kulttuurin arvon ja Hämäläisen haastattelut menivät kuin kuumille kiville.

Hämäläinen tuo rockin Suomeen Suuren maailman rock-meininki rantautui Suomeen varsinaisesti Hämäläisen palattua maahan. Jo ennen päätoimittajuuttaan Suosikissa hän ideoi ja järjesti suurimuotoisia kiertueita muun muassa Dannylle ja Kirkalle. Molemmista tuli hänen pitkäaikaisia ystäviään, ja ensin mainitulle hän sanoitti vuonna 1975 Suomen Euroviisu-karsintojen kakkoseksi sijoittuneen iskelmän Seikkailija. Jyrki Hämäläinen esiintyi 1960-luvulla neljässä tv-sarjassa. Yhdessä Markku Veijalaisen kanssa syntyivät muun muassa sellaiset suomalaista tv-ilmaisua uudistaneet ohjelmat kuin TV2:n Ohimennen ja Syrjähyppy. TV-työ jäi vähemmälle, kun hänet vuonna 1968 pyydettiin 25-vuotiaana Suosikin päätoimittajaksi. Lehden nimen ja suuren osan sen säväyttävää imagoa oli luonut jo entinen päätoimittaja Isto Lysmä. Hämäläinen kuitenkin vakiinnutti julkaisun aseman ja luotsasi sen läpi neljän vuosikymmenen aikana valtavasti muuttuvan pop-kulttuurin kentän. Päätoimittajan töiden ohella Hämäläinen myös kirjoitti lehteen jatkuvalla syötöllä. "Jyräyksen" haastateltavaksi päätyivät niin Muhammad Ali kuin Tina Turnerkin. Hämäläisen tavaramerkiksi muotoutui niin sanottu pönötysjournalismi. Ilmiö sai nimensä hänen kirjojaankin koristavista kuvista, joissa toimittaja seisoo haastattelemansa artistin vieressä ikään kuin todisteena siitä, että on todella käynyt paikalla. Hämäläisen tyyliin kuului myös se, että hän ystävystyi monien tähtien kanssa.

Muistelmien aika Jyrki Hämäläinen lopetti tehtävänsä Suosikin päätoimittajana vuonna 2003. Samana vuonna ilmestyi hänen omaelämäkerrallinen teoksensa Seikkailija tämän maailman - Kovilta kaduilta tähtien suosikiksi. Viimeisinä vuosinaan Hämäläinen kirjoitti vielä Olavi Virran ja Hymy-lehden perustajan, lehtikeisari Urpo Lahtisen elämäkerrat. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi läheisen ystävän Dannyn elämäkerta Iso D. Hämäläisen lähipiiriin kuului katras kansainvälisiä ja kotimaisia artisteja. Hän oli hyvä ystävä muun muassa Hurriganes-yhtyeen edesmenneen Cisse Häkkisen kanssa. Yhtyeen rumpali Remu Aaltonen antoi toimittajalle tiukkaan tarttuneen lempinimen "Jyräys". Juice Leskinen omisti Hämäläiselle kappaleensa Jyrki-Boy. Vaikka kappale on Leskisen tyylin mukaisesti tehty pilke silmäkulmassa, ei Hämäläinen ainakaan kirjoitustensa mukaan kokenut sitä loukkaavaksi.

Jyrki Hämäläinen teki merkittävän työn suomalaisen pop-kulttuurin kehittäjänä. Hänen nauhoitetut haastattelunsa on kirjattu ylös ja taltioitu Suosikin arkistoon, mistä on ollut hyötyä useille tutkijoille ja kirjoittajille hänen jälkeensä.

Hämäläinen menehtyi sairaskohtaukseen kotonaan Espoon Haukilahdessa 18. maaliskuuta 2008. Lehtitietojen mukaan hän oli viimeisinä aikoinaan stressaantunut pahasti ja ollut myös sairaalahoidossa.

.
.