1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Brax puolustaa seksinoston kieltävää lakia

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) puolustaa seksinostokieltoa, vaikka kiistelty laki ei ole johtanut vielä yhteenkään rikostuomioon. Braxin mukaan lain tiimoilta on kuitenkin aloitettu viranomaisten laaja koulutus.

Brax muistuttaa Keskisuomalaisen haastattelussa lain kriitikoita siitä, että sen taustalla ovat kansainväliset velvoitteet ja Euroopan neuvoston sopimukset.

- Asiantuntijoiden mielestä laki on potentiaalisesti hyvinkin toimiva. Kysymys on siitä, että se jalkautetaan kunnolla, oikeusministeri sanoo.

Hän rinnastaa ihmiskauppa- ja prostituutiokeskustelun huumerikollisuuden vastaisten toimien alkutaipaleeseen. Uusi rikostyyppi kohtaa aina vastustusta, mutta kukaan ei enää kyseenalaista huumerikollisuuteen puuttumista kovalla kädellä, Brax sanoo.

Seksin ostamisen kieltävä laki on ollut voimassa puolitoista vuotta, mutta rikostuomioita sen nojalla ei ole annettu. Viime vuonna käräjäoikeudet käsittelivät muun muassa seitsemän paritusjuttua ja yhden ihmiskauppajutun. Räsänen haluaa kieltää ostamisen kokonaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen haluaa uuden lain, joka kieltää seksin ostamisen kokonaan.

Räsäsen mielestä oikeusministeri Tuija Brax puolustaa vesitettyä nykylakia, koska oli itse lakivaliokunnan puheenjohtajana muovaamassa sitä.

Brax ei saisi linnoittautua puolustamaan virhettään, Räsänen tähdentää.