Hyppää sisältöön

Tietotekniikka vie hoitohenkilökunnan työaikaa

Yhä suurempi osa sairaaloiden työajasta kuluu tietoteknisiin kirjauksiin. Tämä johtuu työtä helpottamaan tarkoitettujen tietojärjestelmien käyttöönotosta ja potilaiden oikeusturvan varmistamisesta.

Oulun yliopistosairaalan professori Aarne Oikarinen muistuttaa, että tietokoneelle uhrattu aika on pois potilastyöstä.

- Potilaan kohtaamisessa huomio pitäisi kohdistaa potilaan kuunteluun, tutkimiseen ja hoidon vaihtoehtojen miettimiseen eikä tietokoneen ja kirjaamisen kanssa näpläämiseen, Oikarinen sanoo.

Tietotekniikan odotettiin tuovan tehoa kalliiseen sairaanhoitoon, mutta toistaiseksi tietokoneohjelmat ovat olleet keskeneräisiä ja olennaisen tiedon löytäminen hankalaa. Lisäksi tietojen siirto hoitopisteestä toiseen on vaikeaa, koska sairaalat käyttävät eri tietojärjestelmiä. Siksi potilastiedot siirtyvät edelleen fakseilla ja papereilla.

Ongelmaan odotetaan parannusta rakenteilla olevasta kansallisesta terveysarkistosta. Silti lääkärit pelkäävät, että kirjaamiset vain lisääntyvät.

- Ihmettelen, miksi hoitotyöhön koulutetuista lääkäreistä tehdään sihteerejä. Varsinaiset sihteerithän vähennettiin tehokkuuden nimissä minimiin jo vuosia sitten. Nyt me pystymme katsomaan samalla henkilökuntamäärällä entistä vähemmän potilaita, Oikarinen sanoo.

.
.