Hyppää sisältöön

EU ei rajoita nettipiraattien surffailua

EU ei aio rajoittaa nettipiratismiin syyllistyneiden internetinkäyttöä. Euroopan parlamentti äänesti perjantaina lisäyksestä niin sanottuun Guy Bono -raporttiin.

Alun perin raportissa esitettiin, että jatkuvaan nettipiratismiin syyllistyneiden internetinkäyttöä voitaisiin rajoittaa. Nettipiratismia on muun muassa tekijänoikeudella suojatun musiikin ja elokuvien jakaminen vertaisverkossa.

Kulttuuriteollisuuden laajaan raporttiin on lisätty kohta, jossa jäsenmaita kehotetaan välttämään "kansalaisoikeuksia ja ihmisoikeuksia rajoittavia toimia". Esimerkkinä vältettävistä toimista mainitaan internetin käytön rajoittaminen.

- Äänestys osoittaa, että parlamentin edustajat haluavat löytää tasapainon tekijänoikeuksien omistajien ja kuluttajien välillä, ja että liian mittavia keinoja, kuten internetyhteyden rajoittamista, ei tulisi käyttää, parlamentin edustaja sanoi äänestyksen jälkeen.

Kritiikkiä kulttuurialalta Euroopan musiikkiteollisuutta edustava järjestö IFPI kritisoi tuoretta muutosta. - Lisäys on huonosti muotoiltu ja hätiköity, lisäksi se on ristiriidassa raportin muun osan kanssa, järjeston varajohtaja Frances Moore sanoo. - Esitys kehottaa välttämään tiettyjä vaihtoehtoja ennen kuin niistä on edes keskusteltu. Moore vaatii parlamentilta laajaa keskustelua siitä, kuinka internetin tekijänoikeusrikkomuksiin tullaan puuttumaan. Ei sido jäsenmaita Nyt tehty päätös ei sido jäsenmaita. Sen katsotaan kuitenkin ottavan kantaa eri maissa suunniteltuihin rajoituksiin internetin käytöstä. Muun muassa Ranskassa on tekeillä lainmuutos, jonka perusteella jatkuvaan piratismiin syyllistyneiden internetyhteys voidaan katkaista. Musiikki- ja elokuvateollisuuden sekä verkkoyhtiöiden suunnitelman mukaan internetyhtiöt tarkkailisivat asiakkaidensa verkonkäyttöä ja raportoisivat epäilyttävistä toimista eteenpäin. Piratismiin syyllistyneet saisivat ensin varoituksen, jonka jälkeen käyttäjän yhteys katkaistaisiin väliaikaisesti tai pysyvästi. Presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan sopimus on merkittävä hetki sivistyneen internetinkäytön tulevaisuuden kannalta. Ranskalainen kuluttajajärjestö sen sijaan tuomitsi suunnitelman ja sanoi sen uhkaavan vapautta ja vastustavan digitaalista historiaa.

.
.