Hyppää sisältöön

Kiina noussut USA:n ohi suurimmaksi CO2-saastuttajaksi

Kiinasta on tullut maailman suurin hiilidioksidisaastuttaja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kiinan päästöistä julkaistaan ensi kuussa Kalifornian yliopiston tutkimus.

Tutkijoiden mukaan Kiinan kasvihuonekaasujen määrää on aliarvioitu. Kun Kiinan CO2-päästöjen kasvuksi on aiemmin oletettu alle viisi prosenttia vuodessa, kasvu todettiin nyt jopa 11 prosentiksi vuodessa.

Tällä voi olla erittäin suuri merkitys, kun seuraavaa kansainvälistä päästöleikkaussopimusta valmistellaan.

YK:n piirissä on hyväksytty periaate, että hiilidioksidipäästöjä vähennettäessä nopeimmin toimivat rikkaat teollisuusmaat. Tämä merkitsee sitä, että jos laaja päästöleikkaussopimus syntyy, myös Suomen on mahdollisesti vähennettävä päästöjään selvästi aiemmin ajateltua nopeammin.

Kalifornian yliopiston johtava tutkija Max Auffhammer sanoo BBC:n haastattelussa, että Kiinan päästöistä kertovat uudet luvut ovat shokeeraavia. Hänen mielestään ainoa keino saada Kiinan päästöt laskuun on massiivinen teknologian ja varojen siirto länsimaista Kiinaan. Tämä ei ole näköpiirissä.

Ilmatieteen laitoksen ilmastonmuutosyksikön päällikkö Ari Laaksonen sanoo YLE Uutisille, että tietoa Kiinan päästöjen kasvusta on osattu odottaa. Laaksosen mukaan on poliitikkojen asia nyt pohtia, miten päästöleikkauksia voidaan toteuttaa. Kiinan päästöjen määrä on suuri asia ilmaston kannalta.

Laaksonen huomauttaa, että ilmastoasioissa maailmalla odotetaan myös Yhdysvaltain presidentinvaaleja, sillä uuden presidentin on aloitettava presidentti Bushin kahdeksan vuotta kestäneen viivyttelyn jälkeen päästöleikkaukset nopasti.

.
.