Hyppää sisältöön

Kulttuurialojen opiskelijamääriin yliopistoissa tulossa tuntuvia supistuksia

Yliopistojen humanististen tieteiden ja kulttuurialan opiskelijamääriin kaavaillaan tuntuvia supistuksia. Esimerkiksi kulttuurin- ja taiteiden tutkimuksen uusien opiskelijoiden määrää aiotaan vähentää 50 prosenttia vuoteen 2012 mennessä.

Asiaa valmistellaan parhaillaan opetusministeriössä. Yliopistoissa suunnitelmat ovat aiheuttaneet runsasta keskustelua.

Opetusministeriön kehityssuunnitelman takana on Opetushallituksen laskelma työvoiman tarpeesta, kertoo opetusneuvos Jukka Katajisto.

- Laskelmien mukaan humanistinen ala kokonaisuudessaan ei näytä niin suurta vähennystarvetta. Sen sijaan kulttuuriala on se, jota pitää vähentää aika suurestikin pitkällä aikavälillä, Katajisto sanoo.

Nuorilta tutkijoilta ei työpaikkoja vapaudu Poistuma kulttuurialan töistä on keskimääräistä pienempää, sillä suurin osa kulttuurin- ja taiteentutkijoina työskentelevistä on 30-44-vuotiaita. Niinpä työmarkkinat eivät vedä uusia alan tutkinnon suorittaneita. Painetta opiskelupaikkojen supistamiseen aiheuttaa sekin, että ikäluokat pienenevät lähivuosina. Opetusministeriön suunnitelmien taustalla on myös halu tehostaa humanististen tieteiden ja kulttuurialan koulutusta ja nimenomaan sitä, että koulutuksen aloittaneet eivät keskeyttäisi opintojaan. Nykyään noin 65 prosenttia alan opiskelijoista suorittaa koulutuksensa loppuun. Luovilta aloilta odotetaan paljon - silti karsitaan Yliopistoissa suunnitelmat ovat aiheuttaneet runsasta keskustelua. Eri tieteenalojen luokittelu humanistisiin tieteisiin ja kulttuurialaan on herättänyt myös kysymyksiä. Opiskelupaikkojen vähentäminen nähdään uhkana monipuoliselle koulutukselle ja korkeatasoiselle tutkimukselle. Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi sanoo, että opetusministeriön kaavailut ovat ristiriidassa hallituksen linjausten kanssa. - On vahvoja odotuksia, että kulttuuriala ja luovat alat ovat niitä, jotka rakentavat Suomen tulevaisuutta. Pidän ristiriitaisena pyrkimyksenä samaan aikaan leikata, kun samoilta aloilta odotetaan tarttumista haasteisiin, sanoo Hannu Salmi. Yliopistoilta vaaditaan jo nyt maksimaalista tehokkuutta. Jännitteitä nostattaa myös tuottavuusohjelma, jonka mukaan yliopistoista vähennetään 1 000 henkilötyövuotta vuoteen 2015 mennessä. Pienimpien näkökannat saattaneet jäädä huomiotta YLEn haastattelemat yliopistojen edustajat eivät ole nähneet suunnitelmia ennen opetusministeriön raportin julkaisua. Jukka Katajisto Opetushallituksesta myöntää, että kaikki pienemmät tieteenalat eivät välttämättä ole olleet mukana lausuntokierroksella. - Valitettavasti yhteys on hyvin ohutta. Voi olla, että joku pieni ala ei aina tule esiin, Katajisto kertoo. Opetusministeriössä seuraava vaihe on kehityssuunnitelman välitarkiste, jonka perusteella suunnitelmaa voidaan vielä muuttaa. Kehityssuunnitelma on tarkoitus tehdä neljän vuoden välein. Radion kulttuuriuutiset Aiheesta lisää YLE Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa keskiviikkona klo 12.15. Ohjelma myöhemmin kuultavissa myös internetissä (siirryt toiseen palveluun).