Hyppää sisältöön

Hoitajalakko lamaannutti Tanskan terveydenhuollon

Tanskan terveydenhuolto on lamaantunut sairaanhoitajien lakon takia. Liki satatuhatta terveyden- ja vanhustenhuollon työntekijää aloitti lakon keskiviikkoaamuna. Lakon syynä ovat erimielisyydet palkankorotuksista.

Tanskassa ei yleensä pahemmin piitata Suomen tapahtumista, mutta sairaanhoitajien taannoinen joukkoirtisanoutumisen uhka sai juutitkin heristämään korviaan. Jo tuolloin paikallisen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja uhosi, että samaa lääkettä on pian luvassa Tanskassakin.

Irtisanoutumisiin asti eivät tanskalaiset sentään tohtineet mennä, mutta suurlakkoon palkkariita lopulta johti.

- Vaadimme 15 prosentin korotuksia, jotta saisimme saman palkan kuin muutkin vastaavan koulutuksen hankkineet, hoitajien ammattiliiton puheenjohtaja Connie Krokow sanoo.

Lakossa on liki satatuhatta terveyden- ja vanhustenhuollon työntekijää. Kiireellisestä sairaanhoidosta on luvattu huolehtia, mutta kiireettömät leikkaukset ja muut toimenpiteet on siirretty tuonnemmaksi. Osa terveyskeskuksista ja tukku sairaala-osastoja on jouduttu sulkemaan.

- Monet ovat valmistautuneet peruutettuihin leikkauksiin pitkään. Lakko vaikuttaa koko yhteiskuntaan vielä pitkään, Koldingen sairaalan ylilääkäri Steen A. Schmidt arvioi.

Vaalien alla lupauksia palkankorotuksista

Hoitajien palkkapaineita ovat lisänneet vaalien alla julkisen sektorin työntekijöille annetut lupaukset. Samaan tapaan kuin Suomessakin johtavat poliitikot julistivat, että hoitajien palkat pannaan vihdoin kuntoon. Rahat eivät kuitenkaan riittäneet, ja nyt hallitus pähkäilee mitä pitäisi tehdä. Ainakaan ensi hätään poliittisesti kiusallista pakkolakia ei ole luvassa.

- Toivomme että osapuolet löytävät itse ratkaisun, kuten Tanskassa on tapana, terveysministeri Claes Hjort Frederiksen sanoo.

Hoitoväki suunnittelee työtaisteluja myös Ruotsissa. Tosin ensi vaiheessa viikon kuluttua lakkoon on menossa vasta kolmisentuhatta hoitajaa.

.
.