1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuoden 1968 kuuluisimmat uhrit - Martin Luther King ja Robert Kennedy

Vuonna 1968 tehtiin Yhdysvalloissa kaksi kansakuntaa järkyttänyttä salamurhaa. Luoteihin kuolivat kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King sekä kaksi kuukautta myöhemmin demokraattinen presidenttiehdokas Robert Kennedy.

Mustien ihmisoikeuksien puolesta taistellut pastori Martin Luther King ( kuuntele audio ) ammuttiin 4. huhtikuuta 1968 Memphisissä. King oli saapunut kaupunkiin tukemaan mustien roskakuskien ammattiliiton perustamista, kun hänet ammuttiin motellihuoneensa parvekkeelle. Lutherin murha jälkeisenä yönä kaikkialla Yhdysvalloissa puhkesi rajuja mellakoita ja muun muassa Chicagossa, Washingtonissa ja Baltimoressa sotilaat komennettiin kaduille hillitsemään ihmisjoukkoja. Kaikkiaan 75 000 kansalliskaartin sotilasta pyrki pitämään tilanteen kurissa, mutta uhreilta ei vältytty: 39 ihmistä kuoli ja noin 2 500 loukkaantui rähinöissä. Kun Martin Luther King haudattiin Atlantassa 9. huhtikuuta, kymmenet tuhannet ihmiset olivat mukana hautajaissaatossa. Martin Luther King oli Yhdysvaltain kuuluisin kansalaisoikeuksien puolestapuhuja. Hän ajoi mustien oikeuksia ( kuuntele audio ) kansalaistottelemattomuuden ja väkivallattoman vastarinnan avulla.

King oli valovoimainen puhuja ja hän ymmärsi median roolin tärkeyden työssään. Paradoksaalista oli, että tv-kameroiden jahdatessa yhä provokatiivisempia lausuntoja, Kingin edustama väkivallaton vaihtoehto sai yhä vähemmän näkyvyyttä. Nobelin rauhanpalkinnon hän sai vuonna 1964.

Kingin murhan taustat eivät ole koskaan täysin selvinneet. Edelleen on epäselvää, toimiko Kingin ampunut James Earl Ray yksin vai oliko hän palkkamurhaaja.

Robert Kennedy koki veljensä kohtalon John F. Kennedyn pikkuveli Robert oli vuonna 1968 42-vuotias ja vahva ehdokas Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Kennedy oli juuri voittanut demokraattien esivaalit Kaliforniassa, kun häntä ammuttiin Ambassador-hotellin keittiössä puolenyön jälkeen kesäkuun 5. päivänä. Hän kuoli saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä. ( Kuuntele uutisraportti Kennedyn kuolemasta )

Nuoruudessaan hyvinkin konservatiivisena tunnettu Kennedy alkoi vuosien mittaan kääntyä yhä enemmän vasemmalle. Hän sai taakseen etenkin mustien ja muiden vähemmistöjen sekä työväenluokkaisten valkoisten tuen. Aiemmin sodan kannalla ollut Kennedy lupasi ennen kuolemistaan lopettaa Vietnamin sodan.

Robert Kennedy ei ollut yhtä karismaattinen ja säteilevä kuin isoveljensä, mutta hän ajoi asiaansa tosissaan. Hän ei sanonut, mitä ihmiset halusivat kuulla vaan sen, mitä heidän kuuluisi tietää. Muutettuaan näkemyksiään vasemmalle, hän joutui usein nokikkain entisten liittolaistensa kanssa, mutta ei antanut sen häiritä työtään.

Kennedyn ampui palestiinalaissiirtolainen Sirhan Sirhan, joka edelleen istuu elinkautistaan amerikkalaisessa vankilassa. Hän tunnusti murhan, mutta selkeää motiivia teolle ei ole löytynyt. Robert Kennedy haudattiin veljensä Johnin viereen Arlingtonin sotilashautausmaalle Washingtoniin.

(siirryt toiseen palveluun)Janne Huttune (siirryt toiseen palveluun) n, YLE Uutiset >> RANSKAN RAUHA JÄRKKYI TOUKOKUUSSA << VIETNAM HUOMION KESKIPISTEENÄ >> 40 VUOTTA SITTEN MAAILMA TULI HULLUKSI