Hyppää sisältöön

Nettiyhteys suljettiin tekijänoikeuslain nojalla Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan maakuntahallituksen nimissä olevan internetliittymän sulkeminen tekijänoikeuslain nojalla herättää ankaraa arvostelua.

Sananvapautta ja yksityisyyden suojaa puolustava järjestö Effi (Electronic Frontier Finland) moittii rajusti Ahvenanmaan käräjäoikeuden kuluneen viikon lopulla tekemää päätöstä ja pitää sitä jopa hengenvaarallisena.

Päätös tehtiin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) pyynnöstä sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että Ahvenanmaan maakuntahallituksen työntekijä oli käyttänyt liittymää tekijänoikeuden suojaaman musiikin jakeluun vertaisverkko-ohjelmalla.

Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta EU:ssa, kun verkkoyhteys katkaistaan tekijänoikeuslain perusteella. Effin mukaan internetyhteyden katkaiseminella voi olla pahimmillaan vakavat seuraukset:

- Entä, jos kyseessä olisi ollut sairaala tai muu laitos, jonka viestintäyhteyksien katkaisemisella ihmisiä olisi joutunut hengenvaaraan, hämmästelee Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen Digitoday-verkkolehdessä. Tarvainen vertaakin liittymän sulkemispäätöstä palvelinestohyökkäykseen.

TTVK:n mukaan liittymän omistajaa ei tiedetty, kun oikeusprosessi aloitettiin. TTVK:sta kerrotaan, että oikeudenhaltijat ovat sopineet asian maakuntahallituksen ja materiaalia levittäneen henkilön kanssa, ja liittymä on jälleen käytössä.

.
.