1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinan järistyksen uhriluku voi nousta kymmeniintuhansiin

Kiinan maanantaisen maanjäristyksen uhriluvut kasvavat edelleen. Maan viranomaisten mukaan pelkästään Sichuanin maakunnan vahvistettu uhriluku on jo yli 12 000. Kymmeniätuhansia ihmisiä on tavoittamatta tuhoalueilla.

Pelkästään Mianyangin kaupungissa lähellä järistyskeskusta arvioidaan olevan lähes 19 000 rakennusten raunioihin hautautunutta ihmistä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan kuolleita kaupungissa on yli 3 600. Kaupungin rakennukset ja tiet ovat kärsineet suuria vahinkoja, eivätkä vesi- ja kaasujakelu toimi. Sade hankaloitti tiistaina pelastustöiden etenemistä. Pelastustyöntekijät etenivät järistyskeskuksessa sijaitseviin kyliin Wenchuanissa, jossa järistyksen aiheuttamat maanvyörymät ovat katkoneet useita teitä. Yingxiun kylän 12 000 ihmisestä 2000 on löydetty hengissä, paikallisviranomainen sanoi. Kaikkiaan Wenchuanissa on viranomaisten mukaan tavoittamatta 60 000 ihmistä. Lisäksi esimerkiksi Mianzhun kaupungissa kuolleita ilmoitetaan olevan 2 000 ja rakennusten raunioihin hautautuneita 4 800. Beichuanin piirikunnassa kuolleita on useita tuhansia, ja alueen rakennuksista 80 prosenttia on tuhoutunut. Myös Sichuania ympäröivissä maakunnissa on satoja kuolonuhreja. 7,9 richterin maanjäristys iski maanantaiaamupäivänä Suomen aikaa. Onnettomuus on pahin Kiinassa 32 vuoteen.

Tiistaina Sichuanin maakuntaa koetteli myös voimakas jälkijäristys. Uuden järistyksen tuhoista ei toistaiseksi ole tietoa.