1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YLEn kirjeenvaihtaja Kiinan tuhoalueella: Kyseessä on todella iso katastrofi

YLEn kirjeenvaihtaja Katri Makkonen on parhaillaan Sichuanin maakunnassa lähellä Kiinan eilisen järistyksen keskipistettä.

- Näen nyt paikan jossa tuhat ihmistä on kuollut, mutta tietysti totuus on se että ihmisiä on kuollut vielä moninkertainen määrä. Kyseessä on todella iso katastrofi, Makkonen kertoo YLE Uutisille kylästä, jossa koulun romahdettua miltei tuhat lasta jäi raunioihin.

- Seison tässä kaikkien vanhempien kanssa, jotka ovat odottaneet jo toista vuorokautta. Paljon ruumiita on jo tuotu raunioista, ja kaikki odottavat että osuuko seuraava ruumis juuri heidän kohdalleen. Olen keskustellut näiden ihmisten kanssa ja niin kuin Kiinassa on, niin he odottavat ainoita lapsiaan kotiin, Makkonen sanoo.

Makkosen mukaan avustustyöt näyttävät kuitenkin sujuvan.

- Armeijaa on paljon paikalla, ja kyläläisille ja lasten vanhemmille pystytetään telttoja ja tarjotaan vettä, Makkonen kuvailee.

Makkosen mukaan pahimmille tuhoalueille Wenchuaniin on edelleen vaikea päästä. Toimittajat ovat kuitenkin päässeet läpi tiesuluista vaikeuksitta Sichuanin tuhoalueille.

Aamupäivällä tapahtunut jälkijäristys ei Makkosen mukaan tuntunut kovin voimakkaalta.

- Olimme juuri ajamassa Chengdun ohi, kun saimme tiedon jälkijäristyksessä. Autossa se ei tuntunut. Olemme myös saaneet tiedon siitä, että lähettyvillä olisi pato, johon olisi tullut murtumia, mutta nyt tilanne on niin kaoottinen, että on vaikea enää sanoa mikä on huhupuhetta ja mikä totta, Makkonen sanoo.