1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YLEn kirjeenvaihtaja: Beichuanin järistysalueella 100 000 ihmistä motissa

Kiinan maanjäristyksen pelastustyöt ovat äärimmäisen haastavat. Beichuanissa yhdellä pahiten tuhoutuneimmista alueista oleva YLEn kirjeenvaihtaja Katri Makkonen taivalsi itsekin loppumatkan Beichuaniin jalan, koska järistyksen voimasta romahtanut vuorenseinämä tukkii kaupunkiin johtavan tien.

Tiestön täydellinen tuhoutuminen vaikeuttaa pelastustöitä tuntuvasti.

-Tämä Beichuaniin johtava tie, joka on romahtanut, on ainoa tie myös seuraavaan kymmeneen maakuntaan. Yhteensä niissä asuu 100 000 ihmistä, Makkonen sanoi YLE Uutisten haastattelussa.

Makkosen mukaan häntä vastaan kivenlohkareiden tuhoamalla tiellä käveli ihmisiä; osa heistä oli kulkenut jo kaksi päivää ilman apua.

- Sieltä heitä käveli pikkuhiljaa kaiken romun keskellä, ja he kertoivat, että yhtään apua ei ole vielä mennyt edes tähän Beichuanin kaupunkiin, Makkonen raportoi katastrofin keskeltä Beichuanista.

Parin kymmenen tuhannen asukkaan Beichuanissa on vapaaehtoisia auttamassa, myös Makkosen kuvaaja pelasti koulun raunioista kaksi lasta.

-Se tuntuu ihan aavekaupungilta, mutta siellä on ihmisiä elossa, mutta ei vielä yhtää avustajia, Makkonen kertoi.

Makkosen mukaan armeija ja pelastustyöntekijät valmistautuvat parhaillaan menemään kaupunkiin isoin joukoin.

- Valtava pitkä jono autoja, rekkoja, paloautoja, mutta miehet eivät ole vielä menneet perille. Juuri kun sieltä pahimmalta tuhoalueelta poistuin, sinne meni pelastustyöntekijöitä ja koiria hyvin pienissä määrin.

Makkosen jututtamien pelastustöihin osallistuvien palomiesten mukaan he valmistautuvat menemään Beichuanin kaupunkiin yön aikana. YLE Uutiset