Hyppää sisältöön

Kehittyvien maakuntien Suomi kokoomuksen suurin yksittäinen tukija

Kehittyvien maakuntien Suomi -niminen yhdistys on perjantaina annettujen ilmoitusten perusteella selvästi kokoomuksen suurin yksittäinen tukija kymmenillä tuhansilla eurolla.

Suomen tunnetuimmaksi yhdistykseksi nousseen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n huomattava omaisuus on peräisin yritysten lahjoituksista. Yhdistyksen perustajiin ja taustavaikuttajiin kuuluvan liikemiehen, Tokmanni-konsernin toimitusjohtajan Kyösti Kakkosen mukaan kymmenkunta yritystä on luovuttanut varoja suurimpien puolueen vaalikassoihin.

- Kyllä voidaan puhua keskisuurista ja suurista yrityksistä omilla toimialallaan menestyneistä ja tunnetuista yrityksistä, Kakkonen sanoi.

Tarkkoja summia ei kukaan yhdistyksen vastuuhenkilöistä suostu kertomaan. Yhdistys perustettiin viime vuoden tammikuussa, joten sen ensimmäinen tilinpäätös ei ole vielä edes valmiina. Mutta jos lasketaan yhteen se, mitä tänään on paljastunut, niin päästään yhteensä useiden satojen tuhansien eurojen vaaliavustussummiin.

Kokoomuksen 11 kansanedustajan tänään tarkennetuista vaalirahoitusilmoituksista löytyi yhteensä 80 000 euroa Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n varoja. Yksittäisen edustajan saamat summat vaihtelevat 5 000 eurosta 20 000 euroon. - Voi sanoa, että kaikkien suurimpien puolueiden eduskuntaehdokkaat ovat saaneet varsin tasapuolisesti avustuksia. Rahoja on kohdennettu viiteen suurimpaan puolueeseen, Kakkonen sanoi. Jos kerrotaan yksinomaan kokoomuslaisten tänään antamat tiedot viidellä, päästään yksittäisen yhdistyksen 400 000 euron vaalirahoitussummaan. Katainen tyytyväinen valirahoitusilmoitusten täydentämiseen Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on tyytyväinen siihen, että puolueen kansanedustajat ja ministerit ovat täydentäneet puutteellisia vaalirahoitusilmoituksiaan. Katainen sanoi Kokoomuksen puoluevaltuuston yhteydessä Helsingissä, ettävaalirahoituskeskustelu on pyörinyt pitkälti Kokoomuksen ympärillä, koska Kokoomus lähti eturintamassa tuomaan asioita esille. Katainen perää seuraavaksi avoimuutta muiltakin puolueilta, erityisesti vasemmisto-oppositiolta.- Luulen, että hetken kun nuo vasemmistokansanedustajatkin miettivät, niin voi olla että sielläkin on tarvetta täydennyksiin. En lähde nyt epäilemään mutta voisin kuvitella, että yhtä lailla niin yritykset kuin ammattiyhdistyksetkin ovat antaneet merkittäviä tukia ehdokkailleen tukeakseen arvomaailmaa ja hyviä tyyppejä, Katainen sanoi. Yhdistykseltä tukea myös SDP:lle Suurin oppositiopuolue SDP on täsmentänyt saamaansa vaaliavustusta perjantaina lähettämässään tiedotteessa. Myös SDP kertoo saaneensa Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä 10 000 euron suuruisen vaaliavustuksen. Puolueen mukaan avustus on ollut osa sen yleistä varainhankintaa eikä sen käyttöön ole liittynyt ehtoja. Samalla SDP täsmensi, että sen puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei ole saanut henkilökohtaista vaaliavustusta Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä. SDP on vaatinut vaalirahoituksen julkistamista koskevan lain kiristämistä. YLE Uutiset