1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sichuanissa jo lähes 40 000 kuollutta

Kiinan maanjäristys on surmannut ainakin 39 500 ihmistä Sichuanin maakunnassa, maakunnan viranomaiset ilmoittivat tiistaina. Sichuanin apulaiskuvernöörin ilmoittama lukema ei sisällä naapurimaakuntien uhreja, joita on useita satoja.

Kateissa on edelleen 32 000 ihmistä, kiinalainen uutistoimisto Xinhua raportoi. Kodittomaksi on jäänyt jopa viisi miljoonaa ihmistä. Kiinan hallitus tarkensi myöhemmin, että koko järistysalueella on kuollut ainakin 40 075 ihmistä.Tätä ennen vahvistettu uhriluku oli 34 000. Kiinan maanjäristysalueella Chengdun kaupungissa kymmenettuhannet ihmiset juoksivat ulos taloistaan, kun televisiossa oli varoitettu uudesta maanjärístysvaarasta tiistain vastaisena yönä. Wenchuanin aluetta koettelikin uusi jälkijäristys, joka oli oli voimakkuudeltaan 5 richterin asteikolla. Pelastus- ja raivaushenkilökunta oli kuitenkin varautunut jälkijäristykseen. Tiistaina viranomaiset rauhoittelivat alueen asukkaita televisiolähetyksissä. Yli 200 pelastustyöntekijää on hautautunut maanvyöryjen alle Sichuanin maakunnassa viime päivinä. Jälkijäristykset ja ennusteet kovista sateista haittaavat pelastustöitä. Teltoista paha pula

Kiinan maanjäristysalueella on huutava pula teltoista. Viranomaisilla on vaikeuksia majoittaa viittä miljoonaa kodittomaksi jäänyttä ihmistä, sillä tuhoalueelle ei ole saatu tarpeeksi telttoja.

Kodittomille tarvittaisiin kolme miljoonaa telttaa. Järistys iski pahiten Sichuanin maakuntaan, jonka varakuvernööri pyysi tiistaina ulkomaita sekä Kiinan muita alueita lähettämään telttoja tuhoalueelle.

Jälleenrakennus aiotaan aloittaa tuhoalueella sen jälkeen kun kaikki kodittomat on saatu majoitettua. Uhrien auttaminen vie toistaiseksi viranomaisten kaiken ajan, ja jälleenrakennusvaiheeseen päästään vasta ehkä pitkän ajan kuluttua, Kiinan siviiliasioista vastavaa varaministeri kertoi tiistaina.