Hyppää sisältöön

Hallitus sai eduskunnalta luottamuslauseen

Hallitus on saanut luottamuslauseen eduskunnalta äänin 108 - 68.

Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta yliopistojen asemaa ja rahoitusta koskevassa välikysymyksessä. Halltuksen rivit pysyivät äänestyksessä yhtenäisinä. Välikysymyksen takana oli koko oppostio.

Oppostio katsoo, että hallitus on tekemässä yliopistot riippuvaisiksi yksityisestä pääomasta ja vähentämässä niiden oikeutta määrätä omasta toiminnastaan. Oppostio pelkää myös yliopstojen joutuvan keskenään eriarvoiseen asemaan.

Halltus pitää yliopistouudistusta välttämättömänä ja uskoo lisääntyvän ulkopuolisen rahoituksen koituvan kaikkien yliopistojen hyväksi.

Yliopistot säätiöiksi ja laitoksiksi Uudistuksen myötä yliopistot muutettaisiin säätiöiksi tai laitoksiksi. Virkojen sijasta käyttöön otettaisiin työsopimukset. Tavoitteena on muun muassa lisätä yliopistojen itsenäisyyttä ja monipuolistaa niiden rahoitusta. SDP:n lisäksi välikysymykseen ovat liittyneet myös muut oppositiopuolueet eli vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Hallituksen lopullinen esitys yliopistouudistuksesta valmistuu ensi keväänä. Se astuisi voimaan saman vuoden syksynä. Toiminta alkaa täydessä laajuudessa vuoden 2010 alussa. Sivistysyliopiston puolesta osoitettiin mieltä Helsingissä järjestettiin perjantaina mielenosoitus sivistysyliopiston puolesta.

Eduskuntatalolla osoitti mieltään noin viisikymmentä ihmistä, arvioi poliisi. Joukko oli huomattavasti odotettua pienempi, sillä järjestäjät odottivat vähintään viittäsataa mielenosoittajaa puolilta päivin vaatimaan innovaatioyliopisto-hankkeen jäädyttämistä.

Mielenosoittajien mielestä yliopistouudistuksessa tuhotaan korkeakouluverkko ja kanavoidaan yliopistojen puutteellinen rahoitus innovaatioyliopistolle.

Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen opiskelijoiden ja Vasemmistonuorten organisoimaan tapahtumaan ottivat osaa myös sosiaalidemokraattien ja vihreiden opiskelija- ja nuorisojärjestöt sekä perussuomalaiset ja kristilliset.

.
.